A bébispenót hatása után durva hallucinációról számoltak be az érintettek. Több mint 50 ember fogyasztott a pszichedelikus spenótból, közülük 20-at kórházban ápolnak.

Ausztráliában adtak ki riasztást a mérgező zöldség miatt, aminek elfogyasztása után sokan furcsa tüneteket tapasztaltak. A Riviera Farms nevű zöldségkereskedő előre csomagolt bébispenótja az érintett termék, amely elfogyasztása után homályos látással, szapora szívveréssel, kitágult pupillákkal, lázzal, és többen erős hallucinációktól szenvedve, félrebeszélve fordultak orvoshoz.

Új-Zélandon és Ausztráliában is egy gyors akció keretében próbálják visszahívni a mérgező termékeket a boltokból, és megakadályozni annak fogyasztását, miután több mint ötven ember számolt be a tünetekről, köztük 20 személyt kórházba is szállítottak a mérgező zöldség fogyasztása után.

A cég szerint a spenótot valamilyen más gyom fertőzhette meg, kiemelték: további termékeik nem érintettek:

"Úgy tűnik, ezek a termékek, amelyeket egy victoriai farmon termesztettek, és az NSW üzleteibe szállítottak, egy gyomnövénnyel szennyezettek, aminek fogyasztása egészségi következményekkel járhat" - írta a Riviera Farms a honlapján elérhető közleményben, melyet a Blikk szemlézett.

Food Recall - Riviera Fresh Pty Ltd is recalling Riviera Farms Baby Spinach 350g and 1kg (All Use By dates from 16 Dec 2022 up to and including 28 Dec 2022) due to potential contamination with unsafe plant material. See our website: https://t.co/WtT7u4n2k8 pic.twitter.com/v0l2o81bX6

— FoodStandardsAusNZ (@FSANZnews) December 16, 2022

A szövetségi állam toxikológiai intézetének vezetője, Darren Roberts a The Sydney Morning Herald újságnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy sok érintett 24 óra után is nagyon rossz állapotban van, kórházban ápolják őket. A súlyosabb pácienseknél olyan hallucinációkat tapasztaltak, akiket csak a legerősebb pszichedelikus szerek tudnak kiváltani.

"Az érintettek például olyan dolgokat látnak, amelyek valójában nincsenek is ott"

- jelentette ki a szakértő, aki megerősítette, nincs halálos áldozata az érintett esetnek, remélik, ez így is marad. Azt még vizsgálják, hogy pontosan mi okozhatta a tüneteket - írja a lap.