Ugrás a cikkhez
Reklám

"Rasszista botrányba keveredett", és szerdán lemondott II. Erzsébet királynő legrégebben szolgáló egykori udvarhölgye, aki a néhai brit uralkodó szeptemberi halála óta is a királyi család szolgálatában állt.II. Erzsébet és Susan Hussey 2011-ben</br>(fotó: Chris Radburn / PA Images / Getty Images Hungary)

Az udvar szerda este jelentette be, hogy a 86 esztendős Lady Susan Hussey több mint hatvan év szolgálat után távozik a Buckingham-palotából. A közlemény szerint Lady Hussey - Vilmos trónörökös keresztanyja - töredelmesen bocsánatot kért viselkedéséért, amely miatt a botrány kipattant.

Az ügy közvetlen előzményeként a volt udvarhölgy - aki 1960-ban lépett II. Erzsébet királynő szolgálatába, és az elmúlt évtizedekben a néhai uralkodó egyik legbizalmasabb és legbefolyásosabb barátjaként tartották számon - részt vett egy fogadáson, amelyet Kamilla, III. Károly király felesége adott kedden a Buckingham-palotában a nők elleni erőszakcselekmények áldozatait segítő jótékonysági szervezetek képviselőinek.

Lady Hussey - akinek férje Marmaduke Hussey, a BBC brit közszolgálati médiatársaság kormányzótanácsának 2006-ban elhunyt elnöke volt - a 300 meghívott jelenlétében lezajlott rendezvényen szóba elegyedett Ngozi Fulanival, a Sistah Space nevű szervezet alapítójával és vezetőjével. A Sistah Space elsődleges célja olyan afrikai és karibi hátterű brit nők támogatása, akiket családon belüli erőszakcselekmények vagy szexuális támadások értek.Sistah Space (b) - nem is értjük, miért gondolták, hogy nem angol...</br>(fotó: Susannah Ireland)

A rendezvény után Ngozi Fulani a Twitteren tette közzé a volt udvarhölggyel folytatott párbeszédének részleteit. Ebből kiderült, hogy Lady Hussey "folyamatosan és meglehetősen agresszív hangnemben" faggatta őt származásáról, elsősorban arról, hogy "Afrika mely tájékáról" érkezett Nagy-Britanniába.

Mixed feelings about yesterday's visit to Buckingham Palace. 10 mins after arriving, a member of staff, Lady SH, approached me, moved my hair to see my name badge. The conversation below took place. The rest of the event is a blur.
Thanks @ManduReid & @SuzanneEJacob for support🙏🏾 pic.twitter.com/OUbQKlabyq

— Sistah Space (@Sistah_Space) November 30, 2022

Ez folytatódott azután is, hogy a karibi szülők gyermekeként született Ngozi Fulani közölte: brit állampolgár, Nagy-Britanniában született és születése óta Nagy-Britanniában él.

"Na de csak tudja, hogy honnan érkezett ide?" - kérdezte Lady Hussey ezután is, és nem tágított akkor sem, amikor Fulani többször megismételte, hogy Nagy-Britanniában született, és brit állampolgár.

"Itt születtem és brit vagyok" - válaszolt ismét Fulani, mire Lady Hussey úgy tette fel újból a kérdést, hogy "De nem, azt mondja meg, hogy ténylegesen honnan jött, és mikor érkezett ide?"

Amikor Fulani elmondta, hogy a szülei vándoroltak be Nagy-Britanniába az 1950-es években, Lady Hussey diadalmasan rávágta:

Na, tudtam, hogy a végén eljutunk idáig, tehát maga karibi!

Részletesebben:

Susan Hussey: Honnan érkezett?

Ngozi Fulani: A Sistah Space-től. [Ez Fulani alapítványának a neve – a szerk.].

Susan Hussey: Nem, úgy értem, hová valósi?

Ngozi Fulani: Hackney-ben van a székhelyünk. [London egyik városrésze – a szerk.]

Susan Hussey: Nem, én úgy értem, hogy Afrika melyik részéről?

Ngozi Fulani: Nem tudom, arról nincs feljegyzés.

Susan Hussey: Nos, tudnia kellene, hogy honnan származik [...] Tehát honnan származik?

Ngozi Fulani: Innen, az Egyesült Királyságból.

Susan Hussey: Nem, úgy értem, hogy milyen állampolgár?

Ngozi Fulani: Itt születtem, brit vagyok.

Susan Hussey: De valójában hová valósi, honnan származik a népe?

Ngozi Fulani: Az én népem? Hölgyem, ezt mégis hogy érti?

Susan Hussey: Ó, látom, hogy nagyon nem akarja elmondani, honnan származik. Mikor jött ide először?

Ngozi Fulani: Hölgyem! Brit állampolgár vagyok, a szüleim az 50-es években jöttek ide, amikor...

Susan Hussey: Na, tudtam, hogy csak kiböki végül, ön karibi!

Ngozi Fulani: Nem, Hölgyem, én afrikai–karibi származású vagyok, és brit állampolgár.

A Buckingham-palota szerdán késő este kiadott hivatalos közleményében hangsúlyozta, hogy az incidenst rendkívül komolyan veszi, és azonnali hatállyal kivizsgálta az ügyet.

A brit királyi család londoni hivatala és rezidenciája közölte: megállapította, hogy "elfogadhatatlan és mélységesen sajnálatos megjegyzések hangzottak el" a párbeszéd során, az "érintett egyén" bocsánatot kért, és azonnali hatállyal távozott az udvar szolgálatából.

A walesi herceg, Vilmos trónörökös szóvivője külön nyilatkozatban szögezte le szerda este, hogy a rasszizmusnak nincs helye a brit társadalomban, és a rendezvényen elhangzott megjegyzések elfogadhatatlanok voltak.

Ngozi Fulani szerdai nyilatkozatában az "intézményes rasszizmus" megnyilvánulásának nevezte a történteket.

Az ügy a legnagyobb ilyen jellegű botrány a brit királyi család környezetében azóta, hogy Harry herceg - Vilmos öccse - és felesége, Meghan hercegnő szintén az udvarban tapasztalt "rasszista megnyilvánulásokról" szólt a velük készült, világszerte hatalmas vihart kavart kétórás interjúban, amelyet Oprah Winfrey-nek adtak tavaly márciusban.

A műsorban Meghan - aki édesanyja részéről afrikai-amerikai hátterű - elmondta: még várandós volt elsőszülött kisfiával, Archie-val, amikor Harrynek "valaki" a királyi családból felvetette, hogy a születendő gyermek bőrszíne "vajon mennyire lesz sötét".

Harry az interjúban kifejtette: a rasszista megnyilvánulásoknak komoly szerepük volt abban, hogy ő és felesége 2020-ban felhagyott a királyi család szolgálatában végzett tevékenységével, és Amerikába költözött.

(MTI - Index nyomán)

Korábban írtuk: Kamilla hercegné volt a huncut rasszista: azt kérdezte Harrytől, vicces lenne-e, ha a gyereke vörös afrohajjal születne

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából