Ugrás a cikkhez
Reklám

Őrizetbe vették, majd elengedték az Extinction Rebellion aktivista szervezet két tagját Melbourne-ben, akik az ausztrál Victoria állam nemzeti galériájában található Picasso-festményre ragasztották a tenyerüket - adta hírül vasárnap a The Guardian című brit napilap online kiadása, hozzátéve, hogy a festmény nem sérült meg.

A klímarettegő csoport részéről azt közölték, tettükkel a környezetvédelemre akarták felhívni a figyelmet, egy hónappal a Victoria államban tartandó választások előtt, így sürgetnék a kormányok, nagyvállalatok és intézmények fokozottabb küzdelmét a "környezeti katasztrófa" ellen.

Two protesters from climate change activist group Extinction Rebellion glued themselves to a Picasso painting at the National Gallery of Victoria on Sunday. | By Cara Waters @carawaters #climatechange https://t.co/2jKYDavDOu

— The Age (@theage) October 9, 2022

Az akcióról készült videofelvételeken látható, ahogy az aktivisták "Klímakáosz = háború és éhség", valamint "Nem a szénre, nem a gázra, nem az olajra, nem a fakivágásra" feliratú táblákat is feltartanak.

Protestors from Extinction Rebellion have glued themselves to the glass covering a Picasso painting at the National Gallery of Victoria.

The group says the artwork’s depiction of war is what lies in store unless urgent climate action is taken.

(Video via their FB page) pic.twitter.com/bpwH9E3DHd

— Andrew Macfarlane (@andrewmacfnz) October 9, 2022

A Mészárlás Koreában című képet a kommunista Pablo Picasso 1951-ben festette, tiltakozásként az Egyesült Államok koreai beavatkozása ellen. A képen egy csoport katona meztelen nőkre és gyerekekre fog fegyvert.

"Gondolnunk kell arra, hogy a szenvedés milyen mértékben válik egyre gyakoribbá, s hogy a tudósok által is előre jelzett társadalmi összeomlás egyszer mindannyiunkat a tűzvonalba sodor" - fogalmazott Tony Gleeson, az őrizetbe vett, majd elengedett aktivisták egyike.

A szervezet szóvivője, Brad Homewood hangsúlyozta: tisztában voltak vele, hogy az akció nem tesz kárt a festményben, az aktivisták a képet borító plexiüvegre ragasztották a tenyerüket.

A festményt a párizsi Picasso Múzeum adta kölcsön a galériának.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:

- Lázadás a kihalás ellen? - Vagy inkább a hagyományos értékrend és az európai nemzetek elpusztítása
- Jövőnk gyilkosa a WC-papír - Budapestre is eljutott a klímaholokausztozó vándorcirkusz




Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából