Ugrás a cikkhez
Reklám

Ezt állítja legalábbis egy osztrák író. Ha így megy tovább, és felfedezik, hogy minden történelmi korszakban "kiirtottak" hatmilliót, lassan komolyan is vehetjük egyik kedvenc viccünk poénját: több évszázadnak kell eltelnie és több millió zsidónak megszületnie, hogy egy se legyen. Közöljük a vonatkozó interjúrészletet a bevezetővel együtt, kommentár nélkül, izgalmas olvasmány.

Robert Menasse, a kortárs osztrák irodalom egyik legjelentősebb képviselője a Könyfesztiválra látogatott második magyarul megjelent regénye, a Kiűzetés a pokolból bemutatójára. A szerzőről tudtuk, hogy kedveli a meghökkentő párhuzamokat és szeret rávilágítani az elhallgatott, kínos kérdésekre, interjúnkban is meglepően éles kritikát fogalmazott meg korunk társadalmáról és a történelemhez való viszonyunkról.

Kiűzetés a pokolból című regénye a spanyol inkvizíció szemszögéből, azzal párhuzamba állítva próbálja feldolgozni Ausztria náci múltját. Harmadik generációs osztrák szerzőként, mennyire tud már úgy beszélni erről a kérdésről, hogy nincs teljesen közvetlen kapcsolata a zsidósághoz és a náci hagyományhoz? Jobban fel tudja dolgozni ezeket a kérdéseket?

Az én generációmból mindenkinek van közvetlen kapcsolata a holokauszttal vagy a náci időkkel, mert vagy áldozatként vagy elkövetőként a szülőkön, nagyszülőkön keresztül érinti ez a dolog. Ugyanúgy működik ez, mint amikor ma születik egy gyerek Budapesten, igenis van kapcsolata a sztálinizmushoz mert a szülei, nagyszülei átélték. Sokkal érdekesebb az a kérdés, hogy akkor is, ha már közvetlenül nem látszik a történelem, mennyire határozza meg a jelent, a jelen realitását? Mikortól végérvényesen történelem, vagy múlt az, ami megtörtént? A 17. században az inkvizíció üldözött és meggyilkolt 6 millió zsidót. Ezt ma már mindenki lezártként, történelemként kezeli, de a hetven évvel ezelőtt meggyilkolt hatmillióra senki nem mondja, hogy lezárt múlt, hanem igenis közünk van hozzá. Tehát az a kérdés, hol kezdődik a lezárás, a feldolgozás mennyi időt vesz igénybe: 100 évet, 200 évet? Ma egyetlen spanyol sem szégyelli magát azért, hogy 300 évvel ezelőtt hatmillió embert gyilkoltak meg, de minden német szégyelli magát azért, ami 60-70 évvel ezelőtt történt. A spanyolok a mai napig az akkor ellopott dolgok között élnek, ebből következik az osztrákokra vetített kérdés: vajon hány generációra van szükség ahhoz, hogy a szégyen ne öröklődjön át?

(KönyvesBlog)


Tisztelt Szerkesztőség!

Teljesen magam alatt vagyok ettől a hírtől. Nem tudtam nem reagálni ennyi borzalom hallatán.

Hát ez szörnyű! Lépten-nyomon 6 millió zsidó halott és a gazdanépek felélik parazita módon a zsidók vagyonát. Még ilyet! Felháborító!

És a sok fasiszta disznó ott henyél a zsidók által termelt értékek között! Leszakad a pofám a szégyentől, hogy fehér európainak merészeltem születni!

Attól aztán meg kifejezetten az öngyilkosság gondolata kerülget, hogy a családomból néhányan a Waffen SS-ben teljesítettek szolgálatot.

Gábor



Friss hírek az elmúlt 24 órából