Ugrás a cikkhez
Reklám

Bár a hivatalos közlések szerint tisztesen helytálltak, az elavult technológia miatt mégis dicstelenül végződött a szereplés a román katonák számára a Németországban zajló, Green Griffin 21 nevű NATO-hadgyakorlaton, miután a csapnivaló felszerelésük miatt alaposan meggyűlt a német illetékesek baja, írja a Főtér.ro.




A hadgyakorlat még az elmúlt héten zajlott, ám az incidensre csak most figyelt fel a sajtó. Eszerint a besztercei, a hangzatos Kárpátok sólymai becenévre keresztelt 812-es gyalogos zászlóalj Brandenburgban gyakorlatozott a többi ország katonai egységeivel. A gyakorlat részeként Klietz településről páncélozott szállítójárművekkel vonultak át a lehnini gyakorlótérre.

A román egység 12 harcjárművel vonult fel. És ekkor ütött be a krach. A beszámolók szerint ugyanis a harcjárművekből útközben szorgalmasan ömlött az olaj az aszfaltra. Mire észrevették a bajt, már mintegy tíz kilométeren át sikerült beteríteni az úttestet olajjal és gázolajjal. Amit az utánuk jövők természetesen még jobban szétterítettek.

Ezért aztán a közúti hatóságoknak be kellett vetniük a különleges járműveiket az úttest megtisztítására, ami meglehetősen nehéz volt az aszfaltba beleivódott olaj miatt.



Fotók: NonstopNews / Julian Stähle










A német sajtó szerint a probléma oka az, hogy a harckocsik igencsak régi, szovjet technológia alapján készültek.










A problémás járműveket hazaküldték Romániába – természetesen nem saját keréken –, így a román katonák számára nem éppen úgy zárult a németországi kaland, ahogy azt előzetesen elképzelték. És ahogy utólag otthon hazudoztak róla.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából