Ugrás a cikkhez
Reklám

Jó hírrel szolgálhatunk mindazoknak, akik eddig nem értették a matematikát, és azt hitték, hogy 2+2 csak 4 lehet! Ontario új, 9. osztályos tanterve ugyanis a tárgy „szubjektív” jellegét hangsúlyozza, és a matematika történeti felhasználására törekszik - szemlézi a Toronto Sun hírét az Alapjogokért Központ.

A tanterv „szubjektív” és „dekoloniális” megközelítésére Stephen Lecce oktatási miniszter szerint azért volt szükség, mert

„a matematikát gyakran objektív és tiszta tudományágként tartják számon. Azonban a tartalom és a kontextus, amelyben tanítják, a matematikusok, akiket ünnepelnek, és a matematikának a társadalom által tulajdonított fontossága szubjektív.”



Stephen Lecce, ontariói oktatási miniszter (kép: Stephen Lecce Twitter-oldala)

Szerinte a matematikát

„a rasszizmus és a nem eurocentrikus matematikai tudás háttérbe szorításának normalizálására használják”,

tehát egy „antirasszista megközelítés” alkalmazása az oktatásban segítene körvonalazni a tudományág történetét és társadalmi konstrukcióit.



Eurocentrikus matematika helyett itt az ideje az antirasszista megközelítésnek

S így a tanterv azokat a diákokat szolgálhatná, akik „történelmileg hátrányos helyzetűek és a matematikaoktatásban alulteljesítettek” – írta a tantervi tájékoztató.

A tanároknak persze promotálniuk kellene az emberi jogokat, kultúrákat és jelen valóságot, hogy a „rasszizmus- és diszkriminációellenes tanulási környezetet megteremtsék”, amiben az oktatás tovább folyhat. Lecce hivatalának szóvivője szerint az új tanterv a változó világot tükrözi: „Megváltozott a világ, megváltozott a gazdaság”. De hogy a matematika is megváltozzon?...

Kapcsolódó:

- A matematika továbbra is rasszista

- Oregoni minisztérium (!): a matematika rasszista, az osztályozás pedig a fehér felsőbbrendűség megnyilvánulása

- Már nem csak a matematika hirdeti a fehér felsőbbrendűséget: helyesen írni is rasszizmus





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából