Ugrás a cikkhez

Kambodzsa "utászpatkányok" újabb nemzedékét veti be fel nem robbant taposóaknák kiszimatolására - adta hírül pénteken a Reuters brit hírügynökség.

Az ázsiai ország nemrégiben húsz óriáspatkányt importált Tanzániából, majd pedig "gyorstalpalón" kiképezte őket aknakeresőnek. A kiképzőtisztek egyike közölte, hogy "bárki cserkészhet a húsz utászpatkány közül bármelyikkel aknák után, és ami a legfontosabb, nem fogja az állat megharapni".

Kambodzsa évtizedeken át szenvedett belháborútól, és emiatt a világ taposóaknáktól legveszélyesebb országai között szerepel. A balesetek miatt Kambodzsában kellett amputálni lakosságarányosan a világon a legtöbb végtagot: több mint 40 ezer ember vesztette el egyik, vagy mindkét lábát. Még mindig ezer négyzetkilométernyi területén vannak a földbe rejtve robbanószerkezetek.

A most bevetésre kerülő patkányok között van Magawa, amely ötéves szolgálata során 71 aknát és 28 fel nem robbant, a talajba szemmel észrevétlenné beágyazódott bombát szimatolt ki. A "mesterpatkányt" tavaly aranymedállal tüntették ki "életmentő bátorsága és kötelességtudata" elismeréseként. "Tartója", So Malen szavai szerint Magawa azzal tűnik ki "patkány bajtársai" közül, hogy gyorsabb náluk a felderítésben.

(MTI)

Kapcsolódó: Nyugdíjba vonul a hős patkány

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából