Ugrás a cikkhez
Reklám

Kétezer éves páratlan gyermeksírra bukkantak Clermont-Ferrand közép-franciaországi városban: az első század elején eltemetett gyermeket vázákkal és állati áldozatokkal, köztük kutyával vették körül.



Fotók: Denis Gliksman / Inrap

Francia régészek különlegesnek nevezték a felfedezést. A gyermek véleményük szerint egyéves lehetett, amikor meghalt.

Egy fából készült 80 centiméter hosszú koporsóba temették, amelyet szögekkel és egy vastáblácskával díszítettek. A koporsót 1-szer 2 méteres sírba helyezték, és köré mintegy 20 tárgyat tettek, köztük agyagvázákat és üvegedényeket, amelyeket valószínűleg olajokkal és gyógyszerekkel töltöttek meg. Találtak egy fél disznót és más disznóhús-maradványokat, valamint két fej nélküli szárnyas tetemét.




A koporsón kívül a fiú lábánál találták meg egy fiatal kutya maradványait, az állat bronzzal díszített nyakörvet viselt, amelyen egy kicsiny harang volt. A páratlan régészeti lelet a clermont-ferrand-i repülőtér bővítésekor került elő.

Az ásatásokat végző régészek elmondták, hogy találtak egy idősebb gyermekhez tartozó tejfogat is, amely valószínűleg az eltemetett fiú testvéréé lehetett. A fogat egy törött kagylóhéjban helyezték a fiú mellé.




A gyerekeket akkoron családi birtokon temették el, ami azt feltételezi, hogy a közelben egy nagy méretű ház állhatott.

"A halott mellé helyezett tárgyak igazán kivételesek mind mennyiségében, mind minőségében. Azt mutatják, hogy családja kiváltságos lehetett.

Kisgyermekkel eltemetett kutya jól dokumentált a régészeti leletekben, de itt a nyakörv és a harang igen szokatlan" - közölte az Inrap francia régészeti intézet.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából