Ugrás a cikkhez
Reklám

Kedden hangzott el az alábbi gyöngyszem, mi csak most találkoztunk vele, de meggyőződésünk, hogy a benne található megállapítás örök érvényű. Esetleg csak a munkakörök változnak, a klasszikus lopás-rablás-gyilkolás mellett most már ott van a külföldi lányfuttatás, csicskáztatás, herbálterítés, öregezés, unokázás stb...

De persze úgy is érthető, hogy valóban munkából élnek: a miénkből - jegyezte meg találóan egy kedves olvasónk.Orbán egy korábbi fotón a "roma nemzetiségi szószóló"-val

Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló a jobbikos Ander Balázs felszólalására reagálva azt mondta: a képviselő "simogatóan beszélt a cigányságról", de volt idő, amikor a Jobbik gyűlöletet keltett, masírozott a Magyar Gárdával. Úgy vélte: közelednek a választások, ezért a Jobbik most szeretne cigány szavazatokat is szerezni, de - mint mondta - biztos abban, hogy nem fognak kapni, mert a magyar cigányság nem felejti el, mit tett a Jobbik korábban.

Arra kérte ezért a Jobbikot, hogy amikor a cigányságról beszél, ne felejtse el, mit követett el a cigányság ellen a Magyar Gárdával, a masírozással, a gyűlöletkeltéssel.

Hangsúlyozta: mára a magyar cigányság túlnyomó többsége, 90 százaléka munkából él, most már kiszámítható a jövőjük, a jelenlegi kormánynak köszönhetően. Köszönetet mondott a kormánynak azért is, mert komolyan veszi a nemzetiségek jogait.

Felhívta a figyelmet arra: a kormány sokféle ösztöndíjprogrammal segíti a fiatal tanulókat, hogy elérhessék álmaikat, középiskolába, felsőoktatásba kerülhessenek.

Az előzmény:

Ander Balázs (Jobbik) főként a cigányságról szólt, mint olyan speciális nemzetiségről, amelynek a problémái megoldásra várnak. Egy közel egymilliós népcsoportról beszélhetünk ma Magyarországon, és a 21. század egyik legfontosabb sorskérdése lesz a cigány-magyar együttélés ügye és annak megoldása - mondta. Szóvá tette, hogy sokszor a célzott források - például a Híd a munka világába program - nem érnek el az érintettekhez. Kitért arra is, hogy egyházi vezetők is úgy látják, mintha az ország egyes területeiről lemondott volna a magyar állam, ez pedig egy második Trianonhoz vezethet szerinte.

És a reagálások:

Ander Balázs (Jobbik) a roma nemzetiségi szószóló szavaira reagálva bornírtnak nevezte, hogy Farkas Félix 10 évvel ezelőtti eseményeket vett elő. "Igen, volt gárdamasírozás is, és igen volt egy néppárti fordulat is a Jobbikban" - mondta. Szerinte lesznek a Jobbiknak cigány szavazói, mert "cigány barátaik" a párt minden rendezvényén ott voltak eddig is, és a néppártosodást megelőzően is. Kijelentette: a Jobbik őszinte baráti jobbot nyújt a becsületes cigány embereknek, azt szeretnék, hogy a cigányság minél nagyobb része integráns része lehetne a magyar nemzetnek. Úgy vélte: ebben nem kell szavazatszerzési machinációt keresni, mert a Jobbik pont azt szeretné elérni, hogy ezek az emberek ne kényszerüljenek arra, hogy a szavazataikat egy szatyor élelmiszerért eladják.

Farkas Félix erre reagálva megismételte: a Jobbik korábban cigánybűnözésről beszélt, feszültséget keltett és viszályokat szított, a kormány viszont tett a cigányság felzárkóztatása érdekében.

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) kijelentette: a jobbikos képviselők bármennyit beszélnek, nem tudják a lelkiismeretüket tisztára mosni. Megjegyezte: a Jobbik jelenlegi koalíciós partnereinek kormányzása alatt 12 százalékos volt a munkanélküliség, és titkosszolgálati háttérrel cigány embereket lőttek le.

Ander Balázs (Jobbik) erre reagálva kikérte magának, hogy összemossák a Jobbikot ezekkel a gyilkosságokkal.

Az elnöklő Lezsák Sándor a vitát lezárta.

(MTI nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából