Ugrás a cikkhez
Reklám

Bronzkori tárgyakat, köztük egy kardot és lóhámot talált egy fémdetektoros kincskereső Skóciában.

Szakértők "országos jelentőségűnek" nevezték a 3000 éves leletet, amely fél méter mélyen rejtőzött a földben Peebles kisváros mellett.

Unique Bronze Age treasure hoard, complete with horse harness and sword dating back to ~1,000 B.C., found in field near Peebles by Polish-born metal detectorist Mariusz Stepien. via @SReporter https://t.co/RqPZOlp2Ru

— Ian Fraser (@Ian_Fraser) August 10, 2020

A PA brit hírügynökség jelentése szerint a 44 éves Mariusz Stepien a barátaival június végén fésült át egy mezőt és bukkant az értékes leletre. A kardon és a lószerszámon kívül találtak csatokat, gyűrűket, kocsikerekeket és egyéb tárgyakat is.

A bronzkori kincset a földdel együtt ásták ki, és a tömböt egy edinburgh-i múzeumba szállították. A múzeum szakértője lelkendezve beszélt arról, hogy nemcsak bronztárgyakat, hanem szerves anyagot is sikerült kinyerni a földtömbből. Elismeréssel szólt arról is, hogy a megtaláló hamar felismerte a lelet jelentőségét és "nagyon jól reagált".

Incredible Bronze Age find near Peebles.
Complete horse harness, sword in scabbard, pieces of axle of chariot.
Upto 3,000 years old.
Triumphant detectorist was shaking with happiness.
Full report with pictures on BBC News at 1. pic.twitter.com/KSCdgJnJOk

— James Shaw (@JGBS) August 10, 2020

A brit média szerint az elmúlt hónapokban megszaporodtak Nagy-Britanniában a hasonló leletek, mert a járványveszély miatt elrendelt kijárási korlátozások nyomán több idejük maradt az embereknek a kincskeresésre, amelynek szenvedélye egyre inkább átragad a gyerekekre is.

A BBC szerint egy tízéves észak-írországi fiú, aki fémdetektort kapott ajándékba szüleitől a születésnapjára, már az első napon felfedezett egy 300 éves kardot a szülői ház közelében.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából