Ugrás a cikkhez
Reklám

A brazil szövetségi rendőrség őrizetbe vette a 300 do Brasil nevű, az ügyészség által fegyveres milíciának minősített jobboldali szervezet Sara Winter néven ismert vezetőjét Brazíliavárosban - közölte a latin-amerikai állam sajtója hétfőn.

A rendvédelmi hatóság megkeresésre közölte, hogy nem kommentálja bírósági döntések végrehajtását. Az elfogatóparancsot Alexandre de Moraes, a legfelsőbb bíróság egyik tagja adta ki Winter ellen, akit valódi nevén Sara Fernanda Giromininek hívnak.



Sara Fernanda Girominivel nagyot fordult a világ

Winter, aki ellen egy hamis híreket gyártó hálózat miatt nyomoznak, Jair Bolsonaro elnök elkötelezett híve.

Miután a szövetségi rendőrség három hete hat brazil tagállamban házkutatásokat hajtott végre, az aktivista Twitter-oldalán egy felvételt tett közzé, amelyen megfenyegette Moraest. A videón megfogadta, hogy üldözni fogja, és pokollá teszi a bíró életét. Már korábban is azzal fenyegetőzött, hogy megüti a bírót.

Hétfői Twitter-üzenetében őrizetbe vételéről azt írta, hogy "most már hivatalos: Jair Bolsonaro támogatása bűncselekménynek számít".



Sara és imádottja

Az ügyészség fegyveres milíciának minősítette a Winter vezette csoportot. Az egykori feministából lett abortuszellenes aktivista azt állítja, hogy Ukrajnában kapott kiképzést.

A brazíliavárosi kormányzó szombaton már feloszlatott egy radikális Bolsonaro-hívekből álló tábort a fővárosban. Erre Winter vezetésével egy húszfős csoport megpróbálta megrohamozni a kongresszus épületét. Egy másik csapat tűzijáték-rakétákat lőtt ki a legfelsőbb bíróságra.

Két hete a 300 do Brasil tagjai fehér maszkokban fáklyás felvonulást tartottak a törvényszék előtt.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából