Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy nagyjából 120 millió éve élt, eddig ismeretlen, kis termetű, tollas dinoszauruszfaj képviselőjeként azonosítottak a kutatók egy Kínában feltárt ősmaradványt.

A faj, amelynek megkövesedett képviselőjét az Észak-Kína 130-120 millió évvel ezelőtti, kora kréta időszakbeli élővilágának emlékeit őrző Jehol-biótában tárták fel, a Wulong bohaiensis nevet kapta. A Wulong kínaiul "táncoló sárkányt" jelent, ami a több mint egy évtizeddel ezelőtt felfedezett fosszília testtartására utal.

A dinosaur fossil found in NE China was identified as a new species of tiny, winged and feathered dinosaurs, offering a glimpse of the Earth 120 million years ago. It was named Wulong bohaiensis, or "dancing dragon" in Chinese, for the pose of the preserved fossil by researchers. pic.twitter.com/NLTgBQ4kE1

— China Science (@PDChinaScience) 2020. január 21.

A Wulong bohaiensis nagyobb volt mint egy varjú, de kisebb mint egy holló, csontos farka kétszer olyan hosszú volt mint a teste. Végtagjait tollak borították, a farka végét két hosszú toll ékesítette. A feje keskeny volt, vékony állkapcsában apró, hegyes fogak sorakoztak.

A kutatók szerint a Wulong az egyik legkorábbi ismert rokona a 75 millió évvel ezelőtt élt Velociraptornak. Legközelebbi ismert rokona a kis méretű, négyszárnyú Microraptor lehetett.

A The Anatomical Record című folyóiratban bemutatott faj fosszíliáját az északkelet-kínai Liaoning tartománybeli Talieni Természettudományi Múzeum őrzi.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából