Ugrás a cikkhez
Reklám

Több mint fél évig Budapesten, a Hadtörténeti Múzeumban látható a Gábor Áron által öntött rézágyúk egyetlen megmaradt példánya, valamint további hatvan 1848-49-es ereklye, amelyek a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumból érkeztek.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a kiállítás hétfői megnyitóján elmondta, Gábor Áron mintegy hetven löveget készített a szabadságharc alatt, de csak az az egy ágyúcső maradt fenn, amelyet 1906-ban Kézdivásárhelyen találták meg vízvezeték-szerelés közben. A rézágyú 1923-ban a Székely Nemzeti Múzeumba került, de 1971-ben Bukarestbe szállították, és csak 2010-ben tért vissza Sepsiszentgyörgyre.



A Gábor Áron által öntött rézágyúk egyetlen megmaradt példánya (kép: Wiki)

Az ágyú mellett olyan 1848-49-es forradalmi ereklyék láthatók a kamara kiállításon, mint Kiss Ernő tábornok nyerge, Deák Ferenc pipája, Kossuth Lajos cigarettaszipkája, Bem József sétabotja vagy Zathureczky István a kufsteini börtönben készített kosárkája.

A rézágyú 2020. június 30-ig látható a Várban a 101 éves Hadtörténeti Múzeumban, ez idő alatt újítják fel a Székely Nemzeti Múzeum épületét, ahová jövő nyártól visszakerül.

(MTI)

Kapcsolódó:

- Írmagirtás

- Karácsony undorral és megvetéssel fogadta a Horthy-felvonulást - Mi Hazánk: a főpolgármester megbukott történelemből

- Toroczkai: mi is visszafoglaljuk nemcsak Budapestet, hanem egész Magyarországot





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából