Ugrás a cikkhez
Reklám

A friss jelentések szerint a rovarok mennyisége évente 2,5 százalékkal csökken, és a fajok több mint 40 százalékát fenyegeti kihalás.

A folyamat – melyről már több mint hetven tanulmány készült – fő okozójának a növényvédő szerek használatát és a klímaváltozást tekintik – olvasható a CNN cikkében.

Ha a kihalás ilyen ütemben folytatódik, az súlyos következményekkel jár majd – mondta el Dave Goulson, a brit Sussexi Egyetem biológusprofesszora.

„A termés mennyiségének háromnegyede a rovarok beporzásától függ. A termés hamarosan csökkenni kezd, és búcsút mondhatunk az olyan növényeknek, mint például az eper. Rovarok nélkül nem látható el élelemmel a Föld 7,5 milliárdos népessége” – számolt be róla a professzor.

Véleménye szerint azonban néhány egyszerű lépéssel mindannyian tehetünk azért, hogy ez a szörnyű folyamat lelassuljon.

„A rovarok a mi parkjainkban és kertjeinkben élnek. A kertészek nagy változást hozhatnak” – mondta a professzor. A nagyobb kihívás az lesz, hogy természetbarátabbá tegyük a gazdálkodást. A növényvédő szerek csökkentése lenne a cél, amivel óriási eredmény lenne elérhető.

A szakértők azt javasolják, vágjuk kevesebbet a gyepet, és hagyjuk virágozni egy részét, mert ez jót tesz a méheknek. Ültessünk olyan növényeket, melyek vonzzák a beporzókat, illetve úgynevezett bogárhotelek készítésével is gondoskodhatunk a rovarok védelméről.

(Híradó)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából