Ugrás a cikkhez
Reklám

Oslóban olyannyira az agyára ment az önkormányzatnak a klímarettegés, hogy egy meglehetősen unortodox felhívással éltek a lakosság felé.

A felmérések szerint nem csak az oslóiak, de úgy összességében a norvégok szeretik pazarolni a vizet: átlagosan 182 liter vizet fogyaszt naponta egy ember. Ez majdnem kétszer annyi, mint a szomszédos Dánia napi vízfogyasztása, úgyhogy ha a dánoknak megy a spórolás, akkor a norvégoknak is. Legalábbis ennek szellemében tették közzé tippjeiket, hogyan is lehetne spórolni.

Például úgy, ha zuhanyzás közben pisilnének.

Azt az önkormányzat is elismerte, hogy ez egy elég újító tanács, de hozzátették, hogy még több vizet lehetne spórolni, ha egyébként a fogmosást is zuhanyzás közben intézné a lakosság.

Egyébként ha valakinek ez a megoldás nem szimpatikus, akkor már azzal sokat tehet a környezetéért, ha energiatakarékos a mosógépe és a mosogatógépe, ha elzárja fogmosás közben a csapot, ha beáztatja a tányérokat és evőeszközöket, mielőtt a mosogatógépbe teszi, és csak akkor indítja el, amikor tele van.

A szakemberek szerint az is megoldás lenne, ha az elöregedett, gyakran szivárgó vízvezetékeket kicserélné az önkormányzat, és talán ezzel több vizet spórolhatnának meg, mint a zuhanyzóba vizeléssel.

(Index nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából