Ugrás a cikkhez
Reklám

A döntés, amelyet a jövő héttől ültetnek gyakorlatba, a Facebook közösségi hálóra és az Instagram képmegosztó oldalra vonatkozik.




A zsidó cég közölte: a Facebook irányelvei már régóta tiltják "a mások elleni, faji, etnikai vagy vallási alapú gyűlöletkeltést". (Kivéve persze, ha az fehérellenes - a szerk.) Ebbe mindig is beletartozott a fehér felsőbbrendűség hirdetése. A cég azonban "nem alkalmazta irányelveit a fehér nacionalizmust és a szeparatizmust népszerűsítő tartalmakra, mivel a nacionalizmust és a szeparatizmust tágabb értelemben értelmezte". Példaként az amerikai büszkeséget és a baszk szeparatizmust hozta fel, amelyek sokak identitásának részét képezik a Facebook szerint.

A fehér- és keresztényellenes zsidó cég azzal folytatta indoklását, hogy az utóbbi három hónapban a civil társadalom és a tudományos élet tagjaival folytatott párbeszéd nyomán arra a következtetésre jutott: "a nacionalizmust és a szeparatizmust nem lehet érdemben elválasztani a fehér felsőbbrendűség ideológiájától és a gyűlölködő csoportoktól".

A Facebook azt állítja:

a fehér emberek továbbra is kifejezhetik etnikai örökségük iránt érzett büszkeségüket, de a fehér nacionalizmus és szeparatizmus támogatását a közösségi oldal nem fogja tolerálni.




A Facebook a bejelentést tizenkét nappal az új-zélandi Christchurchben mecsetek ellen elkövetett merénylet után tette. Az elkövető, az ausztrál állampolgárságú, fehér Brenton Tarrant ötven muszlimot (köztük nőket és gyerekeket) gyilkolt meg. A merényletet a Facebookon élőben közvetítette.

Az internetes óriáscég néhány nappal a merénylet után azt közölte, hogy a tömeggyilkosságot élőben megtekintő mintegy kétszáz ember egyike sem jelezte a videót a közösségi oldal moderátorainak.

A Facebook mesterséges intelligenciát használ, és gépi tanulásra hagyatkozik a kérdéses tartalmak kiszűrésében, de felhasználóira is számít abban, hogy jelentsék a cég irányelveit megsértő anyagokat. A felhasználók jelentései emberi moderátorok elé kerülnek, akik eldöntik, mi legyen a kérdéses tartalmakkal. Emellett számítógépes felismerő programokat használ az erőszakot megjelenítő tartalmak felismerésére.

Mindazonáltal nem világos, hogy a jövőben a közösségi oldal milyen módon tudja kiszűrni a nem kívánt tartalmú, élőben közvetített videókat.

A Facebook szerdai közleményében erről is szót ejtett. Közölte: mindig is lesznek olyan emberek, akik megpróbálják majd kijátszani az oldal rendszerét, hogy "gyűlöletet szíthassanak". Ezzel szemben úgy tudja felvenni a harcot, hogy folyamatosan fejleszti technológiáját, az irányelveit, és együttműködik a "rasszizmus kérdésében illetékes szakértőkkel".

A döntéssel kapcsolatban a Facebook bejelentett egy új gyakorlati intézkedést is. Ha valaki a fehér felsőbbrendűséggel kapcsolatos kifejezésekre keres rá a közösségi oldalon (pl. Heil Hitler), azt automatikusan a Life After Hate (Élet a Gyűlölet Után) nevű szervezet honlapjára irányítja át a Facebook. A szervezet "korábbi szélsőségesekből" áll, céljuk segítséget nyújtani azoknak, akik "a gyűlölködés csapdájába estek"...










(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Kuruc.info a Twitteren: várjuk olvasóinkat! - Az Instagramról gyorsan kitiltottak minket a szólásszabadság-hívők





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából