Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy dél-szudáni lány ötszáz tehénért, három autóért és tízezer dollárért kelt el a facebookos licitnek köszönhetően.

"A technológiának ez a barbár használata a korunkbeli rabszolgapiacokra emlékeztet. Hogy egy lányt napjainkban eladhatnak menyasszonynak a világ legnagyobb közösségi oldalán, az minden képzeletet felülmúl" - nyilatkozta az esetet feltáró emberjogi szervezet, a Plan International regionális igazgatója. George Otim közleményében kiemelte, hogy az egy dolog, hogy a dél-szudáni kultúrában elfogadott a hozomány a frigy megkötésekor, de semmi sem indokolhatja, hogy egy lányt - aki valójában még gyerek - ilyen mértékben tárgyként kezeljenek, és licitálni lehessen rá pénzzel és egyéb vagyonnal. mint a tehenek meg az autók.

Despite various appeals made by human rights group, a 16 year old girl child became a victim to an online marriage auction post, which was not taken down by Facebook in South Sudan. Sinking part is that people are now opting for social media for fulfilling orthodox rituals. pic.twitter.com/tj4cMADeFN

— H4Human (@h4humanrights) 2018. november 20.

A Facebook túl későn reagált a közzétett árverésre, mert a lányt október 25-től kínálták eladásra, és november 3-án már meg is tartották a kényszerházasságot. A Facebook ehhez képest csak november 9-én vette le a licitre felszólító bejegyzést, amit azt követően vett észre, hogy a Plan International kiadta a közleményét.

"Az emberkereskedelem bármilyen formája, legyen az posztok, oldalak, reklámok vagy csoportok által koordinált tevékenység, nem engedélyezett a Facebookon. Amint észrevettük a posztot, azonnal cselekedtünk, és eltávolítottuk a tartalmat és a hozzákapcsolt profilt" - mondta a Facebook szóvivője.

A dél-szudáni törvények szerint a nőknek és lányoknak elvileg bele kell egyezniük a szülők által kitervelt házasságba, és a 18 év alatti gyerekek kihasználását, abuzálást is tiltja a törvény. Ehhez képest a Girls Not Brides nevű gyerekházzaságot ellenző szervezet szerint sok dél-szudáni közösség elég kifacsart módon tekint még mindig a házasságra, a közvélekedés szerint a házasság voltaképp megvédi a fiatalkorút a házasság előtti szextől és a nem kívánt terhesség szégyenétől.

Az UNICEF becslése szerint a Dél-Szudánban élő lányoknak a fele még 18 éves kora előtt férjhez megy.

(Vice - Mashable - HVG nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából