Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy holland televíziócsatorna leadott, majd a "közfelháborodás" hatására eltávolított egy holokausztvicceket is tartalmazó animációs sorozatot - írja diadalittasan a zsidó gárda honlapja.

A viccek egy tízperces, ”Mocro Park” címet viselő animációs rajzfilmben jelentek meg a FunX csatorna online felületén. A "mocro" holland szlengkifejezés a marokkóira. A holland FunX a videókkal az amerikai ”South Park” sorozat stílusát kívánta lekoppintani.




Az említett sorozatrészben egy zsidó karakter, Lévi megjegyzi barátainak, többek között egy marokkói és egy török figurának, hogy a vízipipázás káros lehet az egészségükre. A marokkói szereplő erre szellent egyet, és rögtön exkuzálja magát: ”Bocs, Lévi, csak nem elgázosítottalak?”

Egy másik, Izraellel kapcsolatos jelenetben Lévi megjegyzi, hogy nagyon elfoglalt. A marokkói szereplő erre visszakérdez: ”Elfoglalt? Miben is szorgoskodsz éppen? A palesztinok üldözésében? Földrablásban?”




A gyáva FunX csatorna végül az ajvék hatására eltávolította a videót az oldaláról.

A holland (?) író és újságíró, Martijn van der Kooij Twitter-bejegyzésében kelt ki az ellen, hogy a csatorna ”az adófizetők pénzéből gyárt antiszemita vicceket”. Az epizód továbbra is elérhető a YouTube-on.



Pedig szemiták készítik, így nehezen lehet antiszemita

Sharid Uppelschoten, a FunX egyik műsorvezetője egy korábbi interjúban elmondta, hogy a csatorna ”változatos hátterű embereket” igyekszik megszólítani, ennek megfelelően a szerkesztőségi gárda is sokkal sokszínűbb, mint a főáramú médiában. A Mocro Park sorozat készítői egy Youssef nevű blogger és Yahia Yousfi humorista egy holland lap információi szerint.

A videóban megjelenik egy olyan rész is, melyben muszlim szereplők kövekkel dobálnak meg tanárokat, mire az egyikük megszólal: ”Wildersnek igaza volt”, utalva ezzel Geert Wilders iszlámterjeszkedés-ellenes, de Izrael-barát holland politikusra.

Az eddigi két epizód (holland nyelven):

Az eset kapcsán egy interjúban a sorozat készítői csak úgy reagáltak:

”Érteni kell a humort. Mindenkit célba veszünk. Nem diszkriminálunk”.

Ernst Lissauer, ismert hollandiai zsidó újságíró egyik Twitter-üzenetében kijelentette, hogy a médiáért felelős miniszter, Arie Slob ”gusztustalannak találja a filmet.”

Van der Kooij pedig a videó eltávolítására szólított fel, mivel az véleménye szerint ”veszélyes méreg, pontosan azért, mert fiatal korosztályt céloz meg üzenetével” - írja a JTA-ra hivatkozva a TEV.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából