Ugrás a cikkhez
Reklám

Jeruzsálemben kerül kalapács alá Hitler kedvenc zeneszerzőjének egy zsidókról őszintén fogalmazott, mai megfogalmazással "antiszemita" levele. „Wagner forogna a sírjában, ha tudná, hogy egy szakállas jeruzsálemi zsidó keres majd pénzt a levelével” – mondta az aukció vezetője.



Meron Eren, a Kedem aukciósház egyik alapítója vigyorog kárörvendően Richard Wagner levelét tartva (Menahem Kahana/AFP)



Richard Wagner
Wagner álnéven írt levelet a francia filozófus-zenetudósnak, Edouard Schurénak, s a XIX. századi zeneszerző éleslátású megállapításokat tett (bocsánat, "kirohanásokat intézett") a francia és német területeken élősködő zsidók ellen. Szót emelt a zene elzsidósítása ellen is, s hevesen bírálta a zsidó zeneszerzőket, köztük Giacomo Meyerbeert, vagy Felix Mendelssohnt.

„Eddig még senki se tiltakozott az árverés miatt” - idézte a Deutsche Welle németországi hírportál az izraeli aukciósház szóvivőjét. Az eladók 8-12 ezer dolláros árra számítanak.



Wagner levelén szakállas zsidók fognak nyerészkedni (Menahem Kahana/AFP)

Richard Wagner, a zenei próféta legnagyobb bűne, hogy többek között a Führer kedvenc zeneszerzője volt. Bár évekkel Adolf Hitler születése előtt elhunyt, mégis általános közutálatnak örvend Izraelben is, ahol a zsidókról objektívan vélekedő, vagyis "nyíltan antiszemita" zeneszerzőzseniben "a náci fajelmélet egyik korai hirdetőjét" látják. Emiatt Izraelben – ahol azért sok Mercedes és Volkswagen fut – ritkán játszanak Wagner-műveket, s ha valahol műsorra kerül egy Wagner-darab, akkor biztosra vehető az élénk társadalmi tiltakozás.

(Kuruc.info - HVG - Times of Israel nyomán)

Kapcsolódó:

- A zsidó szellemi pöcegödör térnyerése - a dadaizmustól a popkultúráig

- A Wagner család kapcsolata Adolf Hitlerrel

- Egy zseniális karnagy megbocsáthatatlan "bűne" (II. rész) – Hitler bűvkörében

- Tarnóczy Szabolcs: A próféta Wagner varázsa - Bevezető: Az emberiség megváltásszomja

- Tarnóczy Szabolcs: Titánok harca





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából