Ugrás a cikkhez
Reklám

A Lund Egyetem munkatársai a Maláj-félszigeten fedezték fel a különös nyelvet.

A szakértők az új nyelvet dzsedeknek nevezték el - számol be a Lund Egyetem oldala. Niclas Burenhult, az egyetem lingvisztikusa és a csapat tagja szerint a dzsedeket nem az őserdőben elszigetelten élő csoportban beszélik, hanem egy olyan faluban, melyet sokat tanulmányoztak már az antropológusok. Most azonban a nyelvészek egészen más szemszögből vizsgálták a közösséget, így sikerült felfedezniük az új nyelvet.

A korábban ismeretlen nyelv az ausztroázsiai nyelvcsalád aszli ágához tartozik. A dzsedeket 280 ember beszéli a Maláj-félsziget északi részén.



Kép: Niclas Burenhult

A kutatók egy nyelvdokumentáló projekt során bukkantak a nyelvre. A szakértők több falut is felkerestek a térségben, hogy adatokat gyűjtsenek az aszli nyelvekről. A kutatók épp a dzsahai nyelvet tanulmányozták, amikor a dzsedeket beszélő közösséggel találkoztak.

Joanne Yager, a csapat tagja szerint a falu egy része a dzsahaitól eltérő szavakat, fonémákat és nyelvtani szerkezeteket használ. A különös nyelv egyes jellemzői más, távoli csoportok nyelvi sajátosságaira emlékeztetnek.

A dzsedeket beszélő közösségben a nemek szerepe igen hasonló, az erőszak szinte alig van jelen életükben, és törvényeik sincsenek. A helyiek gyermekeiket arra biztatják, hogy ne versenyezzenek, a falu lakói mindannyian gyűjtögetéssel és vadászattal foglalkoznak.

Nincsen szavuk a lopásra

Életmódjuk miatt nyelvükben nincsenek kifejezések a foglalkozásokra, a lopásra, a vásárlásra és az eladásra, ugyanakkor sok olyan szót ismernek, mellyel a cserét és az osztozkodást írják le.

Joanne Yager és Niclas Burenhult rengeteg időt töltött az aszli nyelvek tanulmányozásával, ez pedig elengedhetetlen volt a dzsedek azonosításához.

(NatGeo)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából