Ugrás a cikkhez
Reklám

Na nem úgy, meg különben is, ha ténylegesen, akkor még 1960 előtt lett volna értelme... Azt tiltotta meg az MTA, hogy Katusnak nevezhesse el bárki is a kislányát, pedig képzeljük el, mi történik, ha valamelyik ifjú és lelkes Fletó-rajongó győzte meg az unokáját, hogy a kis dédunoka kapja a Katus nevet, hogy így tiszteleghessen Feri előtt. Holnapra már esedékes is a sajtótájékoztató ezügyben aláírásgyűjtéssel egybekötve, mert bezzeg az ukrán nyugdíjasok biztosan nevezhetik Kátyának a dédunokájukat...



Katus és a sajnálatos végtermék 2008-ban (Fotó: Tóth Tibor / Magyar Nemzet)

Jessica, Jenifer nem, de a Dzsesszikát és a Dzsenifert már rég engedélyezték



2006 után ez volt a kérdés
Bár ismét megdöbbentő fantáziáról tettek tanúbizonyságot egyes szülők, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) viszonylagos szigorának köszönhetően nem lehet a kisfiúkat Manolónak, Zanotnak és Ménrothnak sem elnevezni. Ehhez hasonlóan a lányok sem kaphatják a Zaya, a Lorien, a Lacina vagy a Gevien nevet – derül ki a legfrissebb, januári döntésből - melyet az MNO ismertet.

Az Akadémia szakembereinek a múlt hónapban összesen 25 névötletről kellett döntést hozniuk. Ami a fiúneveket illeti, visszadobták az unortodox helyesírású Dévidet, az Arist, a Theodore-t, a Bályezitet, a Kait, a Zanódot, a Dorient, a Jutát, a Thiágót, és feltehetően a Mick Jagger énekes által ihletett Dzseggert is. Sőt: az olyan a Bibliából ismert nevet sem engedélyezték, mint a Lucifer.

Ami a női neveket illeti, ott valószínűleg főként azok írásmódja szúrhatta az MTA tudósok szemét, így a jövőben sem lesznek Jessica, Jenifer, Vivienne, Betty vagy Tiffani nevű kislányok. Érdekes módon a Katus sem nyert jóváhagyást, ahogy a XIX. századi német irodalom halálos szirénjét megidéző Lorelei sem.

Azoknak a szülőknek, akik új keresztnevet szeretnének bejegyeztetni, többek közt érdemes figyelembe venni, hogy nem javasolt az olyan név kérelmezése, „amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet, amely miatt például csúfolhatják, kiközösíthetik”.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából