Néhány németországi óvodában már ott tartanak agymenésben, hogy bevonják a gyerekeket a döntési folyamatokba. Ezek az intézmények úgynevezett demokratikus óvodákként váltak ismertté.

Fontos előfeltétele az "óvodai demokráciának", hogy nem mindenről dönthetnek a gyerekek; arról például, hogy ebéd helyett édességet kapjanak.

Kövekkel szavaznak a kicsik

A heti egyszeri "demokratikus szavazás" (nevezhetjük demokratikus szoktatásnak is - a szerk.) során olyan kérdésekben döntenek a gyerekek, hogy mi legyen reggelire, milyen új játékokat szerezzen be az óvoda, vagy kell-e sapkát venni, ha kimennek az udvarra.

A csemeték kövekkel szavaznak, amiket a megfelelő befőttes üvegbe dobnak be attól függően, melyik alternatíva szimpatikus számukra.

Óvodai alkotmány is van

A folyamat alapja az óvodai alkotmány, amit a kicsik az óvónőkkel együtt dolgoztak ki, és amiben néhány pontban a közös döntéshozatal szabályait fektették le.

Egy valódi parlamenthez hasonlóan itt is megszavazták saját szóvivőjüket és azt a képviseletet a gyerekek, amely minden alkalommal közli az óvoda vezetésével, milyen döntések születtek.

Fontosabb a folyamat

Az óvónők véleménye szerint fontosabb maga a folyamat, mint a tulajdonképpeni döntés, hiszen ebben a rendszerben a gyerekek sokat tanulnak arról, milyen szabadsággal, de mekkora felelősséggel jár a részvétel.

Így már egész kis korban megtapasztalják azt az érzést, hogy a többség kívánsága érvényesül, de azt is, hogy milyen az, ha sikerül érvekkel elérniük valamit.

Van, ahol új pedagógusról is szavazhatnak

Van olyan hamburgi intézmény, ahol a gyerekek olyankor is szavazhatnak, ha új pedagógust alkalmaznak.

Ez azonban már olyan szintű bizalmat feltételez a gyerekek ítélőképességében, amit a lehető legkevesebben tudnak vagy akarnak felmutatni.

Érdekes, hogy eddig egy demokratikus óvoda sem lépett vissza ettől a módszertől, függetlenül attól, hogy a gyerekek mit és milyen mértékben dönthetnek.

(Kossuth Rádió nyomán)