Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy Németországban élő munkatársunk több mint egy évtizedes kutatás eredményeként Adolf Hitler, ahogy a festők és rajzolók látták címmel a tervezett német és angol nyelvű kiadás mellett magyarul is meg szándékozik jelentetni azt a világviszonylatban egyedülálló és művészettörténeti szempontból is szenzációnak számító albumot, amely kb. 370 festményt és grafikát tartalmaz a III. Birodalom vezéréről.




Közismert tény, hogy még egyetlen világtörténelmi személyiségnek számító politikusról sem készült annyi könyv, fénykép vagy dokumentumfilm, mint Adolf Hitlerről. Az azonban már kevésbé ismert, hogy a művészi tehetséggel is megáldott Führerről 12 évig tartó uralkodása alatt szinte megszámlálhatatlan festmény és grafika is készült. Korának legismertebb német művészei, festők, grafikusok örökítették meg különböző stílusban és különböző minőségben a vezér alakját. Ezen képek nagy része aztán megjelent a korabeli újságokban, folyóiratokban, színes magazinokban, könyvekben, plakátokon vagy művészi nyomtatványokon, sőt a postai képeslapok kedvenc motívumainak is számítottak. A megjelentetést egy külön erre a célra létrehozott bizottság engedélyéhez kötötték, de ennek ellenére akadtak gyengébb minőségű képek, amelyek mégis átmentek a szűrőn. A különböző német városok közhivatalai részére a városvezetés az ismertebb festőktől külön is rendelt festményt a Führerről. A kiemelkedőnek ítélt alkotások 1937 és 1944 között a Német Művészet Házában, az évenként Münchenben megrendezett Nagy Német Művészeti Kiállításon is helyet kaptak.




A második világháború végső szakaszában a bombázások következtében sok eredeti festmény megsemmisült, a fellelhető maradékot pedig a megszálló amerikai hadsereg hadizsákmány címén lefoglalta és Amerikába szállította. Jelenleg Washingtonban, egy erre kijelölt raktárban őrzik őket, és a Német Szövetségi Köztársaság többszöri kérésére sem hajlandók visszaszolgáltatni.




A készülő album kb. 400 oldal terjedelemben, A4-es méretben (21 x 29,7 cm) fog megjelenni, több mint 300 oldalon egész oldalas, javarészt színes képekkel, továbbá 60 oldalon szintén javarészt színes, kisebb képekkel. Mindez műnyomó papíron. A könyv a számozott képek mellett tartalmazni fog még egy bevezető tanulmányt, egy képjegyzéket, amelyben a képeket festő vagy rajzoló művészek nevei és a források helyei is fel lesznek tüntetve, sőt, amennyiben ez lehetséges volt, a művészek életrajzi adatait is tartalmazza.




Az album kimondottan csak olyan alkotásokat tartalmaz, amelyek Hitler életében, tehát általában a politikai pályafutásának kezdetétől 1945-ig készültek. Az 1945 után készült festmények és rajzok vagy gúnyrajzok és karikatúrák, amelyek valószínűleg egy további albumot is megtöltenének, nem kerültek az érdeklődés középpontjába.




Most, a Führer születésnapjára való tekintettel, egy kis csokrot szeretnénk átnyújtani olvasóinknak ebből a hatalmas gyűjteményből.

A témára a közeljövőben még visszatérünk.

Kuruc.info





































































































Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából