Ugrás a cikkhez
Reklám

Ungváry Krisztián érdekes jelenség a hazai közéletben. Megnyilatkozásai már nem egyszer váltottak ki heves vitát, egy régebbi könyvének nemrég megjelent harmadik, bővített kiadásában azonban olyan megállapítást olvasunk, amelyre bizonyára sokan felkapják a fejüket. Ungváry ugyanis a cionizmust a rasszizmus egyik fajtájaként említi.




Ungváry 2012-es könyvének új, harmadik kiadása nemcsak javított, bővített változat, a mű címe is módosult. „A Horthy-rendszer és antiszemitizmusának mérlege”, olvassuk a címoldalon. Az alcím: „Diszkrimináció és társadalompolitika Magyarországon 1919-1944”.

A kötet egyik fejezetében Ungváry egy olyan történészt tesz helyre (méghozzá lábjegyzetben), aki önkritikus zsidók, cionisták véleményét idézi, sőt izraeli bírósági ítéletre is hivatkozik. Ungváry nem vitatkozik, hanem az alábbi indoklással söpri le az asztalról a más álláspontot valló kolléga érveit:

A cionizmus azonban ugyanúgy rasszizmus, mint minden más, származásra és nem szabad identitásválasztásra alapuló összetartást feltételező elmélet.
(Ungváry Krisztián: A Horthy-rendszer és antiszemitizmusának mérlege. Bp., Jelenkor, 2016, 276. o., 59. lábjegyzet)

Köztudott, hogy 1975 novemberében fogadta el az ENSZ azt a határozatot, amelynek értelmében „a cionizmus a rasszizmus és a faji megkülönböztetés egyik formája”, majd zsidó nyomásra a megváltozott politikai helyzetben (szovjet blokk megszűnése stb.), 1991 decemberében az ENSZ visszavonta korábbi határozatát. Azóta a cionizmus rasszizmusként való említését antiszemita kijelentésként értékelik a hivatalos zsidó körök.

Ungváry állítása azért fontos, mert ezek szerint a történész rasszista államnak tartja Izraelt, hiszen a zsidó állam a cionista mozgalom végterméke. Arra is érdemes felhívni a figyelmet, hogy Ungváry nem véleményt mond, hanem megkérdőjelezhetetlen igazságként közli: a cionizmus rasszizmus.

Egyetértek Ungváry definíciójával. Csak az a kérdés, mit a véleménye erről a hazai zsidóság vezérképviseletének, a Mazsihisznak, amely minden évben megünnepli a cionista, tehát rasszista állam születésnapját. Húsvétvasárnap az Élet menete nevű zsidó rendezvényen sok-sok izraeli zászlót lehetett látni a tömegben, tehát Ungváry szerint egy rasszista állam jelképét hordozták körbe a főváros utcáin.

Én is így gondolom.

A Mazsihiszon és egyéb zsidó szervezeteken túl vajon mit szólnak ehhez Ungváry zsidó kollégái, például Karsai László? Vagy nem is olvasták a könyv új kiadását?

Tagadhatatlan, Ungváry Krisztián történelmet írt. Nem tudok ugyanis arról, hogy a rendszerváltozás óta neves hazai történész ki merte volna mondani az igazságot a cionizmusról, a cionista államról. Most megtörtént, s ez mindenképpen jó hír azoknak, akiknek elegük van abból, hogy zsidók rasszistázzák a nem zsidókat.

B.D. - Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából