Ugrás a cikkhez
Reklám

Kilenc nő halt meg az Egyesült Államokban egy ritka daganatos betegségben, amelyet feltehetően mellimplantátum váltott ki. Az egészségügyi hatóságok országszerte több mint 350 hasonló megbetegedést tapasztaltak.

A mellimplantátum és az anaplasztikus nagysejtes limfóma (ALCL, a non-Hodgkin limfóma egyik típusa) közötti lehetséges összefüggést már 2011-ben felvetették, de akkoriban csak kevés megbetegedést találtak. Az amerikai gyógyszer- és élelmiszer-biztonsági hivatal (FDA) napjainkra 359 jelzést kapott a mellbetétekkel kapcsolatba hozható daganatos megbetegedésről, kilenc eset halállal végződött.

"Minden jelenleg rendelkezésünkre álló értesülés alapján arra következtethetünk, hogy a mellimplantátumos nők számára alacsony a kockázat, de nagyobb annál, mint a betétet nem viselők esetében" – közölte az FDA.

Korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett arra, hogy az ALCL kialakulhat a mellimplantátumot viselő nőknél. Az implantátum összetétele az esetek tanúsága szerint nem releváns: 186 rákos megbetegedés fordult elő szilikon betétek, 126 pedig sóoldatos betétek esetében. A többi esetben nem volt ismert az implantátum anyaga.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából