Szovjet katonákat béreltek fel, hogy a szószéken lőjék agyon. Végül 1945. május 1-jén elhurcolták otthonából, megkínozták, és különös kegyetlenséggel meggyilkolták az akkor 63 éves evangélikus lelkészt, Csaba Gyulát. Egykori iskolájának, a békéscsabai evangélikus gimnáziumnak a diákjai az ő emléke előtt tisztelegtek ma, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott ünnepségükön.

Évtizedeken át beszélni sem lehetett azokról a rémtettekről, amelyeket Csaba Gyula mártír evangélikus lelkész ellen követtek el a kommunista diktatúra éveiben. A mai békéscsabai ünnepségen egykori iskolájának diákjai készültek az ő emlékét megidézni.

Szigeti Katalin, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium tanára elmondta: Csaba Gyula életét dolgozták fel mai műsorukban. Céljuk az volt, hogy a lelkész életútján keresztül mutassák be az adott kor borzalmait, tragédiáit. Szeretnék őt példaként állítani az ifjúság elé, hiszen egész életét áthatotta, átszőtte az Isten iránti szolgálat.

Hozzátette: a gyerekek jól élték meg a felkészülést, és bízik abban, mindannyiuk lelkébe írták, ez a korszak milyen volt, és nem kellene megismétlődnie.

A békéscsabai evangélikus gimnázium volt az első olyan helyszín 2006-ban, ahol emléktáblát helyeztek el a mártír lelkésznek.

Köveskúti Péter igazgató elmondta: a kommunista diktatúrát nemcsak személyes tragédiák kísérték, hanem egyházi közösségek, iskolák is áldozatul estek. Mi fontosnak tartjuk, hogy emlékezzünk a névtelen hősökre, akik életüket adták azért az igazságért, amire felesküdtek – fogalmazott.

Az igazgató szerint 600-700 diákjuk mindig megrendülten emlékezik az egykori lelkészre, ilyenkor egy tű leejtését is meg lehetne hallani.

(Híradó)