Ugrás a cikkhez
Reklám

Donald Trump elnökké választása után távozik Colleen Bell, az Egyesült Államok Budapestre akkreditált nagykövete. Búcsúinterjúját - micsoda véletlen - pont az Indexnek adta, ebből választottunk ki olvasóinknak néhány érdekesebb részletet.




- Van egy bizonyos magyar ellenzéki párt, amelyiket az amerikai nagykövetség soha nem hívja meg sehová, a Jobbik. Mit gondol arról, ahogy Vona Gábor megpróbálja újracsomagolni a pártját egy modern, konzervatív, mérsékelt szervezetté? Számíthat-e arra a Jobbik, hogy változik irányukba az amerikai diplomácia hozzáállása?

- A Jobbikkal gyakorlatilag nem érintkezünk. A Jobbik története tele van diszkriminatív, antiszemita kijelentésekkel, és ez ellentétes a mi értékeinkkel, amit az amerikai nagykövetségen keresztül itt, Budapesten képviselünk.

- Tehát nem lát változást a párt irányvonalában, vagy nem hiszi el nekik, hogy ez egy valódi változás?

- Hallottam arról, hogy az imidzsüket próbálják megváltoztatni.

- A követség tehát továbbra is nem demokratikus, szalonképtelen pártnak tartja őket.

- A nagykövetség részéről jelenleg nincs olyan szándék, hogy növeljük velük az érintkezést.

- Ezt átértékelhetik a jövőben, ha a Jobbik esetleg jobban megfelelne a demokratikus értékeknek?

- Nincs varázsgömböm. Annyit tudok mondani, hogy a modern társadalmakban nincs helye a diszkriminatív viselkedésnek, kijelentéseknek, politikának. Legyen szó bármilyen pártról, csak remélni tudom, hogy elmozdulnak ettől, és inkább a helyes értékeket képviselik.

- Ön szerint Oroszország beavatkozik a magyar politikai életbe, mondjuk a Jobbik támogatásán keresztül?

- Nem érzem magam a kellő információk birtokában ahhoz, hogy ezt kommentáljam.

- A jobbikos Kovács Béla kémügyével, gondolom, tisztában van.

- Olvastam róla.




Még több antiszemitizmus, Soros zsidósága, illetve az általa pénzelt (többségükben ugyancsak zsidó) szervezetek sorsa - a téma rendkívüli módon érdekelte a két interjúkészítőt. Hogy miért? Íme a válasz:




- A novemberi amerikai elnökválasztás óta találkozott Orbánnal?

- Vele nem, de rendszeresen leülök a kormány képviselőivel, a választás óta is.

- Pedig érdekelt volna minket, mi a véleménye Orbánnak Donald Trump leendő elnökségéről.

- Önök ugyanolyan jól tudják a hírekből, mint én, hogy rendkívül lelkes és izgatott a következő adminisztráció kínálta lehetőségek miatt.

- Gondolja, hogy megalapozott az optimizmusa? Ön és elődei bírálatokat fogalmaztak meg a kormányával szemben, a szólásszabadsággal, a joguralommal, a demokráciákkal kapcsolatos problémák miatt. A Trump-adminisztráció elnézőbb lesz?

- Nem tudok a megválasztott elnök leendő adminisztrációjának politikájáról beszélni, de arról igen, hogy a külpolitikánk általánosságban rendkívül értékalapú és konzisztens szokott lenni.

Hiszek benne, hogy a következő adminisztráció folytatni fogja ugyanezt az utat és elő fogja segíteni a kereskedelmi, biztonsági, rendészeti és más kapcsolatokat. Magyarország egy megbízható és fontos szövetséges a nemzetközi bűnözés és a terrorizmus elleni harcban, és másban is.

- Pont azokat a területeket nem említette, amikről az előző kérdésben beszéltünk. Ön szerint azok a csoportok – civilek, jogvédők, kisebbségek vagy a médiaszabadság védelmével foglalkozó szervezetek –, melyek a távozó Obama-adminisztrációval közös értékeket vallottak, most kezdhetnek aggódni?

- A véleménynyilvánítás szabadsága, a médiaszabadság, az emberi jogok - ezek mind univerzális, alapvető demokratikus értékek, és sarokkövei a külpolitikánknak. Úgyhogy hiszek benne, hogy továbbra is egy olyan politikára fogunk törekedni, ami elkötelezett ezen értékek fenntartása és támogatása iránt.

- Ön tényleg hisz ebben?

- Igen.




- Néhány napja a Fidesz alelnöke, Németh Szilárd kijelentette, Trump megválasztásával eljött a nemzetközi lehetőség, hogy kisöpörjék a Soros Györgyhöz kötődő civil szervezeteket. Azt hiszem, ez ellentmond annak, amiről most beszélt. A magyar kormány azért várja annyira a Trump-adminisztrációt, mert úgy gondolják, az hagyni fogja nekik, hogy azt tegyenek, amit csak akarnak – értve ezalatt akár a civil szervezetekkel és a független médiával való leszámolást is.

- Ismétlem, az említett értékek hirdetése külpolitikánk egyik központi eleme. De amit elmondhatok arról, amit itt Magyarországon az elmúlt hetekben olvastam a civil szervezetek úgynevezett veszélyéről, és arról, hogy be kéne őket zárni, az a következő. Amikor civil szervezetekről beszélünk, magyarok olyan csoportjairól beszélünk, akik szeretik az országukat és összefogtak azért, hogy bizonyos területeken jobbá tegyék ezt az országot. Vagy hogy hangot adjanak bizonyos ügyeknek, mint a korrupció problémája, a tolerancia hirdetése, vagy az oktatás javítása. Ők nem fenyegetést jelentenek Magyarországra, hanem létfontosságúak egy demokráciában. Ezért arra bátorítom a kormányt, hogy működjenek együtt ezekkel a civil szervezetekkel az általuk fontosnak tartott ügyekben.

- Beszélt magyar civil szervezetekkel, azok vezetőivel az elmúlt hetekben, hónapokban?

- Igen, persze.

- Ezek a magyar civilek fenyegetésnek érezték a saját kormányukat? Mi volt a benyomása?

- Amerikai nagykövetként rengetegféle emberrel találkozom a társadalom minden szegletéből - köztük civil szervezetekkel. Fontos és őszinte beszélgetéseink voltak az ő prioritásaikról és az ügyekről, amikkel foglalkoznak. Voltak, akik kifejezték az iránti vágyukat, hogy jobban tiszteljék őket.

- És ezt ilyen udvariasan mondták önnek, hogy ó, milyen csodálatos lenne, ha jobban tisztelnének minket? Vagy azért egy kicsit keményebben fogalmaztak?

- Különféle véleményeket hallok. Némely civil szervezetek úgy érzik, hogy a munkájukat elismerik és tisztelik. Mások úgy érzik, hogy talán nem annyira.

- A Fidesz egyik fő vádja, hogy Soros György liberális politikai célokat támogat ezeken a civil szervezeteken keresztül, melyek így kvázi külföldi ügynökök.

- A civil szervezetek alapvetőek bármilyen demokrácia működéséhez, ahogy említettem. Úgy kéne érezniük, hogy megvan a terük ahhoz, hogy elvégezzék a munkájukat. Akik arra teszik fel az életüket, hogy egy ügyet szolgáljanak, azokat jó szándék vezérli. Nem külföldi ügynökök, nem a kormányt akarják megbuktatni, és nem a választások kimenetelét akarják befolyásolni.

Az elmúlt években, mióta ide megérkeztem, Soros György fontos szerepet kap a hírekben. Mindenféle aljas mesterkedéssel vádolják. Pedig Soros György rengeteg nagyszerű dolgot tett a roma közösségért, ösztöndíj-lehetőségeket teremtett, és elképesztő módon támogatott intézményeket, példa erre a Közép-európai Egyetem. Újra és újra elmondtam különféle magyar kormányzati tárgyalópartnereimnek: túlértékelitek Soros György képességét arra, hogy befolyásolja az Egyesült Államok politikáját vagy az USA választott tisztségviselőit. Egész egyszerűen nem ez a helyzet. De akkor mégis miért festik le ennyire fontos embernek? Egyesek azt mondták nekem, talán azért, mert a kormány figyelemelterelésre használja őt. Ráaggat minden rosszat, ami csak létezhet itt Magyarországon, és szalmabábút, mumust csinál Soros Györgyből.

- Ön szerint az antiszemitizmusnak a nyomai is megtalálhatóak abban, amikor ilyesféle módon kreálnak közellenséget Sorosból?

- Soros György egy üzletember, egy vállalkozó.

- És zsidó.

- És zsidó. De soha nem gondoltam ebbe igazán bele. Nyilván szégyenletes lenne, ha ez egy is egy tényező lenne akárki részéről, amikor Soros Györgyöt vagy az ő munkásságát bírálja.

- Azt mondta, Soros nem befolyásolja az USA külpolitikáját. Egyáltalán nem?

- Azt tudom elmondani, amit én érzékeltem, és én semmiféle befolyását nem láttam Sorosnak. Ne felejtsük el, én az Obama-kampányban is dolgoztam, és ott voltam a DNC-ben (Democratic National Committee, a Demokrata Párt országos vezetése) a párt pénzügyi bizottságában. Úgyhogy olyan valakiként állítom ezt, aki jelen volt az üzleti életben, a kampánycsapatban és a politikai-állami szférában is, vagyis elég széles körből vannak információim.

- És arról mit gondol, hogy Soros György állítólag megpróbál beavatkozni a magyar belpolitikába, és egy kormányváltó hangulat kialakításán dolgozik?

- Tényleg még mindig Soros Györgyről beszélgetünk?! Soros iránti minden tiszteletem mellett, én ennyire azért nem foglalkozom azzal, hogy ő épp mire készülhet. Eléggé elfoglalnak amerikai nagykövetként a biztonsági, rendészeti, gazdasági és közdiplomáciai ügyek. Olvasok róla a hírekben és látom, mit írnak róla. De ezen túl nincs véleményem arról, hogy ő épp mire készül.

(...)




- Az elmúlt években magyar kormányoldalról egyesek azzal vádolták az amerikai külügyet, hogy beavatkozik a magyar belpolitikába, ellenzéki pártokat, mozgalmakat támogat, sőt hogy meg akarja buktatni az Orbán-kormányt. Victoria Nuland külügyminiszter-helyettest többen konkrétan is megnevezték mint fő bajkeverőt.

- Mindez egyszerűen nem igaz. Magyarország partnere és szövetségese az Egyesült Államoknak. A NATO, az OSCE (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) és az ENSZ összeköt minket, és közeli kapcsolatban vagyunk az Európai Unión keresztül is. Ezek a szervezetek mind bizonyos közös értékeken alapulnak, mint a demokrácia, a véleménynyilvánítás szabadsága, az emberi jogok. Természetes, hogy ezekben a szervezetekben a barátok és partnerek számon kérhetik egymást. Ezt természetesen mindig a tisztelet és partnerség jegyében szabad csak megtenni, viszont hiba lenne nem tudomást venni a problémákról, ha azok léteznek.

Soros György mellett az elmúlt időben valóban nagyobb szerepet kapott a hírekben Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes is. Elhangzott jópár gyanúsítgatás és negatív kijelentés a munkatársamról, és akadnak olyanok a magyar kormányban és a médiában, akik őt hibáztatják az amerikai-magyar viszonyban lévő súrlódásokért. Ez azonban igazságtalan. Victoria Nuland nagy lelkesedéssel és hozzáértéssel vágott bele Obama elnök külpolitikai prioritásainak megvalósítsához, ahhoz, hogy Európa egységes, szabad és békés legyen. Victoria Nuland őszintén kimondja, amit a világban lát, és nyitott az őszinte válaszokra és párbeszédre. Ő egy rendkívül tehetséges és tapasztalt diplomata, megtiszteltetés volt vele dolgoznom.

(...)

- Vannak politikai tervei a jövőre, és például indulna valamilyen választott politikai tisztségért Amerikában?

- Egész felnőtt életem során foglalkoztam a politikával. De hogy választott tisztségviselőként? Abszolút elképzelhető. Az az igazság, hogy imádom a kiélezett versennyel, a rengeteg kihívással és kiszámíthatatlansággal teli politikai arénát, egy „political animal” vagyok.

Kapcsolódó: Székházlerombolás helyett Vona elment Balóhoz - a mecsetépítést nem tiltaná be, fellép a "zsidózás és a cigányozás" ellen





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából