Ugrás a cikkhez
Reklám

Indonéziában él az a 146 éves férfi, aki matuzsálemi korával a világ legidősebb embere, ha hivatalosan is regisztrálják őt a Guiness-rekordok könyvében. Szakértők igazolták ujjlenyomatával okmányai eredetiségét, így 30 évvel megelőzheti az eddigi legidősebbnek tartott olasz nőt, aki 116 éves. Az indonéz férfi legelső emlékei állítólag 1880-ból valók.

Kis támogatással de még önállóan lépked az őt ünneplők felé a világ legidősebb embere. Szidomedzso már sok mindent megélt életében, három évszázadból őriz emlékeket. Az indonéz férfi egy jávai kisvárosban él, az okmányai szerint 1870. december 31-én született, azaz 146 éves. Ő a ma élő legidősebb ember a világon. Rendszeres napi tevékenység szerint él már egy évszázada. Korán kel, lassan étkezik, dohányzik, sétálgat a kertben.




Mindent nyugodtan teszek, semmit sem kapkodtam el az életben – meséli el az idős férfi a hosszú élet titkát. Dédunokája mindennap megmosdatja, átöltözteti. Az egész családot jól szórakoztatja történeteivel. Szidomedzso még mindig rengeteg mindenre emlékszik a 19. századból, amikor Indonézia még holland gyarmat volt.

A minap azt mesélte, hogy 10 éves volt, amikor megnyitották kisvárosunk első cukorgyárát, saját szemével látta a jávai királyt, aki maga avatta fel az akkor egyedülálló gyárat 1880-ban – mondta utolsó házasságából született legfiatalabb unokája, aki maga is 46 éves már.




A mindvégig aktív férfi négyszer nősült hosszú életében, de már minden felesége, három gyermeke és legidősebb unokái is mind meghaltak. A helyi hatóságok rendszeresen látogatják, arra akarják rávenni, hogy jelentkezzen a Guiness-rekordok közé matuzsálemi korával.

A legfontosabb, hogy ő is beleegyezzen, csak akkor küldjük be az adatait, ha őt megkérdezzük. – mondta a kisváros polgármestere. A fővárosból érkezett szakértők mindenesetre már összevetették ujjlenyomatát a születési anyakönyvi kivonatán lévővel, és megegyezett.

Így, ha regisztrálják, 30 évet ráverhet az eddig legidősebbnek tartott olasz Emma Moranóra, aki 116 éves.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából