135-150 forintot kérhet a kábelszolgáltatóktól előfizetőnként havonta az RTL Magyarország az RTL Klubért – jelentette be egy háttérbeszélgetésen Szabó András, a tévétársaság digitális ügyekért és fejlesztésért felelős igazgatója.

A televíziónak azért van lehetősége a sugárzási díj beszedésére, mert a digitális átállás után megszűnt a terjesztési különbség a kábelcsatornák és a két országos kereskedelmi főadó, az RTL Klub és a TV2 között. A díjat már akár 2015 januárjától szedhette volna a két tévé, de egy ideig a kormány magához vonta az engedélyezési jogot, mivel „harcban állt” az RTL Klubbal. Azonban amióta a TV2 Andrew G. Vajnához került, a kormány átadta a pénzcsap megnyitásának lehetőségét a két televíziónak.

Ha az adott kábelszolgáltató gyorsan meg tud állapodni az RTL-lel, akkor csak havi 135 forintot kell leperkálnia egy előfizető után, de ha kilencven napon belül nem tudnak megegyezni a felek, akkor már a 150 forintos listaár vonatkozik rá. Ha pedig nem fizet a szolgáltató, akkor az RTL Klub kezdeményezi majd, hogy vegyék ki a csomagból.

Magyarországon 3,2-3,3 millió ember nézheti kábelen az RTL Klubot, a csatorna így évi 4-5 milliárd forintos bevétellel kalkulálhat. Vajna TV2-je egyelőre még nem jelentette be, mennyi pénzt kér majd.

Nagy kérdés, hogy a kábelszolgáltatók kigazdálkodják-e ezt az összeget, vagy áthárítják a fogyasztókra. Ez esetben maximum havi 300-400 forinttal drágulhat az előfizetés, ha a TV2 is körülbelül ekkora összegre tart majd igényt.

(NOL / MNO)