Ugrás a cikkhez
Reklám

A ma már Izraelben élő holomatuzsálem, Yisrael Kristal Lengyelországban látta meg a napvilágot, állítása szerint 1903-ban. Ezúttal azonban az ő szava nem biztos, hogy elég lesz a rekord bejegyzéséhez. Ezt a hallatlan antiszemitizmust reményeink szerint nem engedheti meg magának az illetékes szervezet.




A rutinos túlélőnek az unokáját kereste meg az amerikai székhelyű Gerontológiai Kutatócsoport, tudatván, hogy a két hónappal a 113. születésnapja előtt elhunyt japán Yasutaro Koide örökét a nagyapa veheti át, mint a világ legidősebb férfija. A rekord hivatalos bejegyzéséhez azonban nem vezet egyenes út, mert ehhez nem elég mindenféle képtelen vallomás. Kristalnak pedig a legkorábbi hivatalos papírjai 1929-ből, első házasságának idejéből származnak, ezen kívül a Harmadik Birodalomnak köszönhetően rendelkezik a régmúltjáról dokumentációval.

A szervezet tehát kénytelen lehet módosítani a szigorú szabályain, hogy a későbbi dokumentumon szereplő életkort elfogadva kihirdesse az aktuális rekordert.

Yisrael Kristal kapcsán természetesen nem lenne teljes a kép, ha nem emlékeznénk meg távirati stílusban a gaz nácik európai regnálása idején átélt hányattatásairól. Az elmondása szerint 1903-ban, Zarnówban született zsidó jól menő édességgyárosként  Lódzban kereste kenyerét, és gyárát tovább üzemeltethette azután is, hogy 1940-ben a szélsőségesen gonosz németek gettósították a családjával együtt. Két gyermekét ez idő alatt, feleségét pedig 1944-ben az auschwitzi munkatáborban vesztette el. 1947-től új nejével az oldalán újra régi vállalkozását vezette, de az 1950-es alijázása óta már Izraelben él új családjával, és Haifában gyártja a csokoládét.

Perge Ottó - Háárec és The Jerusalem Post nyomán





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából