Ugrás a cikkhez
Reklám

Kiira – így hívják az ugandaiak új autómárkáját, mellyel Európában is hódításra készülnek - írja a Blikk, alább olvasható a bulvárlap termékismertetője.



Büszkén feszít autójánál Paul Musasizi, nagyon bejön neki az EV Smack. A kocsi előtt a kis fejlesztőcsapat, mindenki egy-egy részleg igazgatója

A Kiira EV Smack menet közben hangosan csörög, zörög, oda is szólok Paulnak, a márka projektvezetőjének, hogy ez nem hangzik túl jól. De Paultól csak egy tipikus afrikai, szívből jövő, gondtalan mosolyt kapok. "Az embereknek muszáj bennünk hinni, akkor sok autót fogunk eladni" – mondja némi öntelt boldogsággal Paul Musasizi.



Több autó belső elemeiből építették fel a furán kárpitozott műszerfalat, a legtöbb kapcsoló, gomb helyi Toyotákból és Daihatsukból való

Magabiztossága és jövőbe vetet hitte annyira meggyőző, hogy egy pillanatra el is felejtem a kiábrándító valóságot – ebből a majdnem darabokra hulló prototípusból bizony egyet sem fognak senkinek sem eladni.



Minden kezdet nehéz: Jonathan Kasumba designer dróthálós térvázat tervez, a székben ülő Mourice Wandera szimulálja a sofőrt

Befutunk utunk célállomására, Kampala, Uganda fővárosa, a kis névtábla vagy épp csengő nélküli téglakerítés mögött pedig a Kiira Motors székhelye. Idegenvezetőm elmondja, hogy az egész projekt nem jöhetett volna létre állami "pénzpumpálás" nélkül, az ugandai kormány ugyanis összesen 70 millió dollár támogatással szeretné felfuttatni az afrikai autóipart. Ennek a büdzsének egy töredékéből (kb. 150 000 dollárból) valósult meg a Kiira Motors, és a hamarosan elkészülő gyáregység, aminek tervezett termelési kapacitása évi 7000 jármű.



Tom Kigezi főmérnök Hauke Schrieber kollégánknak magyarázza, hogy milyen műszaki tartalommal fog rendelkezi az EV Smack – ha egyszer elkészül majd…

A 4,9 méter hosszú, 2020 kilós (!) plug-in hibrid EV Smacket körbejárva azonban egyetlen töltőcsatlakozót sem találok, és a menet közbeni zakatolása sem emlékeztet egy hibrid viselkedésére. Meg is kérdeztem Pault, hogy hol lehet ezt tölteni, aki ismét csak nevetve válaszolt: "Sehol, a prototípus még csak nem is hibrid, ez egy normál benzines, majd a szériamodellekbe persze szerelünk akkumulátorcsomagot és villanymotort is".



Az ördög a részletekben rejlik: a prototípus illesztési hézagai finoman szólva sem éppen tökéletesek, de ez az ugandaiakat nem igazán zavarja

A Kiira Motors nemcsak az afrikai piacot kívánja 2018-ig meghódítani, hanem az indiai, az ázsiai és az európai régióban is terjeszkedésre készülnek. Terveik szerint 20 000 dollár lesz a plug-in hibrid EV Smack ára, és a forgalmazásnak a szigorú törésteszt-szabványok sem jelenthetnek akadályt. "Könnyedén teljesítjük majd az ütközésbiztonsági előírásokat" – meséli Paul mosolygós arccal, majd mindannyian nevetésben törtünk ki…



A Kiira projektvezetője sem feltétlenül találja a vonalak közötti folytonosságot, itt ott azért még egyengetni kell a karosszéria elemeken, de kit izgat ez Afrikában?!

Műszaki adatok: Kiira EV Smack

Motor: 1,8 l-es, négyhengeres
Teljesítmény: 101,5 kW (138 LE) 6300/perc
Villanymotor teljesítménye: 80 kW (109 LE) Akkumulátor: 8,2 kWh
Csúcssebesség: 140 km/h (hibrid üzemben), 80 km/h (tisztán elektromosan)
0-100 km/h: 17,5 s
Hatótávolság: 500 km (32 km tisztán elektromosan) Üzemanyagtank: 60 l
Hosszúság/szélesség/magasság: 4900/1960/1500 mm
Saját tömeg: 2020 kg
Tervezett vételár: 20 000 dollár (kb. 5 540 000 Ft)

Videós bemutató is készült a csodaautóról:

Etiópiában is kiválóan halad a munka

Mintegy félévente bukkannak fel újabb és újabb hírek az etiópiai magyar villamosról, ami Addisz-Abebában fogja képviselni az utolsó Ganz-csuklós 1978-as legyártása óta tetszhalott magyar villamosgyártást. Tekintve, hogy az etiópiai villamost 2007-ben kezdték felépíteni használt Tátra-alapokra, szakmai berkekben már kamukategóriában tartják számon a járművet, aminek egyelőre még sínje sincs, amin tesztelni lehetne - írta korábban az Index.

A helyi tévé így számolt be a munkáról:

A Sedulitas honlapja szerint a villamos már 2014-ben elkészült Addisz-Abbebában. Az etióp munkások betanításában magyar szakemberek is részt vettek. Pataki József, az Invent Kft vezető tervezője így számolt be a munkafolyamatról a Válasz.hu-nak idén nyáron:

A munkára jelentkezőknek fogalmuk sem volt, mi is az a villamos. A nulláról kezdtük; az első négy hónap hegesztési tréning volt, ennyi idő kellett ahhoz, hogy az ottaniak megtanuljanak hegeszteni a gépeinkkel.

Ez magyarázatot ad arra, hogy miért készült olyan lassan a villamos. A helyiek ugyan lelkesek voltak, de a munkakultúrájuk "más volt a nálunk megszokotthoz képest". Nagyon más.

"Az etióp munkások tíz percig voltak képesek egyfolytában dolgozni, azután beszélgetni kezdtek" – mesélte a "rasszista" magyar mérnök.

"Négy-öt csoportba osztottam be őket, de tízpercenként körbe kellett járnom, mert ha nem tettem, leálltak. És hat óránál többet képtelenek dolgozni, mert elfáradnak" - mutatta be a néger szorgalmat és zsenialitást, melyet, mint látjuk, kizárólag a fehér elnyomás nem hagyott kibontakozni...

(Kuruc.info)

Frissítés: olvasóink hívták fel a figyelmünket arra, hogy Uganda filmgyártásban is világelső:

Korábban írtuk: Bemutatjuk a gambiai repülőgépgyártás atyját





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából