Ugrás a cikkhez
Reklám

Netanjahu kedden, a harminchetedik Cionista Világkongresszuson a jeruzsálemi muszlim vallási vezetőt is felelőssé tette az úgynevezett holokausztért. Az izraeli kormányfő a megjelent zsidó vezetők előtt kijelentette, hogy "Hitler eredetileg nem kiirtani, hanem csak száműzni akarta a zsidókat", és csak Hadzs Amin al-Husszeini jeruzsálemi mufti indítványára "döntött megsemmisítésük mellett".



Hadzs Amin al-Husszeini és Hitler Adolf vezér és kancellár

"Hitler nem akarta kivégezni akkoriban a zsidókat, hanem ki akarta űzni őket. Hadzs Amin al-Husszeini Hitlerhez ment, és azt mondta: ha elűzöd őket, mind idejönnek. Akkor mit tegyek velük? - kérdezte Hitler. Égesd el őket! - mondta Amin Al Husszeini" - állította beszédében Netanjahu.

Az izraeli ellenzék szerdán reggel élesen bírálta Netanjahu szavait. Jizhák Hercog, a balközép Cionista Tábor nevű párt elnöke szerint a kormányfő "egyenesen a holokauszt-tagadók kezére játszik", mert "ez egy veszélyes történelemtorzítás, amely csökkenti a holokauszt és a nácizmus súlyát".

Abbász: Netanjahu még Hitlert is felmenti "bűnei" alól

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő "még Hitlert is felmenti bűnei alól, csak azért, hogy nekünk árthasson" - jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán Rámalláhban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az utóbbi hetekben újra fellángolt izraeli-palesztin erőszakhullám miatt Abbász szerint Izraelt terheli a felelősség. "Nem tudjuk megvédeni magunkat a zsidó telepesekkel és az izraeli hadsereg által ellenünk bevetett éles fegyverekkel szemben. Nem tehetünk mást, minthogy a nemzetközi közösség védelméért folyamodunk" - mondta.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából