Ugrás a cikkhez
Reklám

83 esztendős korában elhunyt Leonard Nimoy, a Star Trek című népszerű sci-fi filmsorozatból ismert Mr. Spock. Az Enterprise csillaghajó rezzenéstelen arcú, mindig nyugodt és félelmetes logikájú, „vulkáni” származású első tisztje péntek reggel halt meg Los Angeles Bel Air kerületében található otthonában.




Felesége, Susan Bay Nimoy arról tájékoztatta a sajtót, hogy férjének halálát krónikus légúti illetve tüdőbetegség okozta. A Mr. Spock néven világhírűvé vált színész tavaly jelentette be betegségét, amelyet ő annak tulajdonított, hogy hosszú éveken keresztül dohányzott. Igaz, három évtizeddel ezelőtt lemondott káros szenvedélyéről.

A sokoldalú színész több filmsorozatban is szerepelt, de foglalkozott rendezéssel, fényképészettel, sőt énekelt és verseket is írt. Kétszer nősült, első felesége Sandi Zober színésznő (1954-től 1987-es válásukig), a második pedig Susan Bay (1988-tól). Első házasságából két gyermeke született, Julie és Adam. Fia filmrendező lett.

Mr. Spock 1931. március 26-án született Bostonban. Szülei Ukrajnából bevándorolt ortodox zsidók voltak. 1949-ben kezdődött a karrierje Hollywoodban. Két évig katonaként is szolgált. A Star Trekben nyújtott alakításáért háromszor jelölték Emmy-díjra, azonban egyetlen alkalommal sem nyerte azt el. Megkapta viszont a díjat akkor, amikor 1982-ben a „Golda nevű nő” című filmben Golda Meirnek, Izrael állam alapítójának, későbbi miniszterelnökének (1969-1974 között) a férjét játszotta. 1991-ben a Soha ne felejts! című filmben egy munkácsi származású zsidó férfit alakított, aki túlélte a koncentrációs tábort, és Amerikában vette fel a harcot a törvény előtt az úgynevezett holokauszttagadókkal.




Nimoy aktív szerepet vállalt a zsidó közösség életében. A reformjudaizmus híve volt. 2002-ben egyes ortodox zsidó vezetők rosszallását váltotta ki Shekhina című könyve, melyben félig vagy teljesen meztelen nőkről készült fotók révén kívánta bemutatni Isten „női oldalát”. Mr. Spock azzal védekezett a vádak ellen, hogy a felvételek összhangban állnak a zsidó misztikus irányzat, a kabbala tanításaival.




Zsidó vallásos nevelése befolyásolta legismertebb szerepének megformálásakor is. Mint azt ő maga gyakran elmagyarázta, Mr. Spock jellegzetes ujjtartást formáló tisztelgése a saját ötlete volt, és azzal az Isten egyik héber nevének, a "Shaddai"-nak az első betűjét, a shint formázta meg. A shin (ש) a héber ABC 21. betűje, a zsidó vallásban fontos jelkép, mivel a Shaddai (mindenható) szó rövidítése, s így Jehova megidézésére használják.

„A mai napig bennem él a vulkáni beszédmód, a vulkáni szociális felfogás, sőt a vulkáni gondolkodás és az érzelmek elnyomásának vulkáni módja” – nyilatkozta több évvel a Star Trek sorozat befejeződése után. Mindez azonban egyáltalán nem volt terhére. „Ha valaki másnak kellene lennem, akkor én Spock lennék” – hangoztatta.

Perge Ottó - The New York Times nyomán



Friss hírek az elmúlt 24 órából