Ugrás a cikkhez
Reklám

Az alábbiakban ismertetjük a mögöttünk hagyott esztendő zsidóseggnyalási versenyének első tíz helyezettjét, valamint azokat a nyilatkozatokat is, amelyekkel a versenyzők kiérdemelték, hogy a legjobb tíz közé kerüljenek.




Némi hiányérzetünk azért lehet, mert például Mesterházy Attila, Semjén Zsolt, Erdő Péter és Balog Zoltán az öldöklő küzdelemben kiszorult a legjobbak közül. A verseny azonban még nem ért véget, jövőre lehet javítani a helyezéseken. Hajrá, bérencek! Soha ne feledjétek, hogy hatalmatok, jólétetek megőrzése a versenyben elért helyezésetekre okot adó megnyilvánulásaitoktól függ!

1. Orbán Viktor miniszterelnök: „Azt magyarázom az embereknek, hogy nekünk tilos a zsidókra mint veszélyre tekintenünk, inkább tekintsünk rájuk, mint Isten ajándékára.”
„A történelem megtanította a magyarokat arra, hogy időben fel kell ismerni az antiszemitizmust, megtörten hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt, és hálát adunk Istennek a magyarországi zsidó közösség megmaradása miatt.”

2. Gáncs Péter evangélikus püspök: „Meg kell vallanunk, amikor gyengék, gyávák és némák voltunk, és határozottabban kell szót emelnünk napjainkban is a gyűlölettel, így az antiszemitizmus mindenféle megnyilvánulásával szemben. Ahogy ezt az Egyházak Világtanácsa nyilatkozata tömören summázza: Az antiszemitizmus bűn Isten és az emberiség ellen.”
„Sokan elfelejtették János apostol intését: 'Aki gyűlöli a testvérét, embergyilkos; azt pedig tudjátok, hogy az embergyilkosnak nincs örök élete.' (1Jn 3,15)”

3. Németh Sándor, a Hitgyüli „vezető lelkésze”: „A prófécia szerint az idők végén Isten véget vet a diaszpórának, a zsidókat fölveszi a pogányok közül, és elindítja az összegyűjtés időszakát. Ezt az összegyűjtést úgy hívják: cionizmus. Amikor tehát manapság ezt a kifejezést gyalázzák, akkor magát Istent káromolják.”

4. Fabiny Tamás evangélikus püspök: „Nekem is, egyházunknak is és minden magyarnak adóznia szükséges a zsidó kultúra előtt.”
„Az egyháznak is a maga sajátos nézőpontjából emlékeznie kell. Emlékeznie kell mindarra, amit szóval, cselekedettel és mulasztással elkövetett, zsidó testvérei ellen is. Bűnvallást kell tennie Luther hatalmas életművéből – melyet összességében pozitívnak értékelek – különböző korszakokat lehet elkülöníteni. Kétségtelen, hogy élete legvégén olyan kijelentésekre ragadtatta magát, amit egyszerűen nem lehet vállalni.”
„Ahol a Parlamentben vagy azon kívül listákat próbálnak emberek bizonyos csoportjáról összeállítani, ott tovább él Kain lelkülete”.

5. Martonyi János külügyminiszter: „A magyar holokausztot magyarok követték el magyarok ellen, az elkövetők és az áldozatok egyaránt magyarok voltak, számunkra ez a legnagyobb nemzeti trauma, amivel szembe kell nézni”.
„Hiszünk a zsidó reneszánszban Magyarországon.”

6. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter: „A magyar állam is felelős volt a holokausztért.”
„Nemcsak a holokauszt áldozataira emlékezünk az emléknapon, nemcsak azokra, akiket akkor elveszítettünk, hanem azokra is, akik a vészkorszak idején történtek miatt nem születhettek meg.”

7. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke: „A Demokratikus Koalíció (DK) fejet hajt a zsidóság, a cigányság és a melegek ellen indított népirtás áldozatai előtt. Arra, ami történt, nincs és nem is lehet magyarázat. Ez a bűn. A holokauszt bűne örökre ott van az emberiség lelkiismeretében, emlékezetében.”

8. Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium politikai államtitkára, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője: „Következetes, hívő, keresztény ember nem lehet antiszemita.”
„Próbáljuk meg értelmezni azt, ami történt, és örüljünk annak, hogy a zsidó élet Budapesten létezik.”

9. Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője: „A magyar nemzet nem lenne teljes zsidó honfitársaink nélkül – a magyar zsidóság öröme az egész nemzet öröme, a magyar zsidóság tragédiái pedig az egész nemzet vesztesége.”

10. Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára: „Izraelre baráti államként tekint Magyarország, nagyon szoros kötelékek fűzik össze a két országot. A magyar társadalom egyértelműen megmutatta, hogy elutasítja az antiszemitizmust.”
„Magyarország büszke arra, hogy az itteni zsidó közösség virágzik, és aktívan őrizheti a vallását, hagyományait, kultúráját. Fontos ezt az üzenetet eljuttatni Izraelnek is, hiszen jelenleg több torz és eltúlzott információ jelenik meg hazánkról.” „Gazdasági szempontból is kiemelt partner Izrael, a kereskedelmi forgalom mellett az izraeli befektetések is jelentősek. Emellett lényegesek a két ország közötti innovációs és tudományos kapcsolatok is.”

Perge Ottó

A szerkesztőség különdíja: Lázár János holokausztügyi államtitkár: a magyarok még mindig nem kértek elég meggyőzően bocsánatot Rákosi népétől, ezért "a nemzeti identitás részévé kell tenni" az erre való törekvést, ha magyarok akarunk maradni



Friss hírek az elmúlt 24 órából