Ugrás a cikkhez
Reklám

A Gyermekrák Alapítvány „Gyermekmentő” feliratú Mercedesével intézi ügyeit Balogh István, az alapítvány elnöke, aki ugyan az Indexnek azt mondta, magáncélra soha nem használja az autót.

Mentős körökben jó ideje terjed a pletyka, hogy a Gyermekrák Alapítvány „Gyermekmentő” feliratú Mercedesével reggelente maga Balogh István, az alapítvány elnöke furikázik otthona és a belváros között. Az Index azt írja: a hír igaz, a lap munkatársa többször is a tanúja volt, hogy Balogh az adományokból vásárolt, személyautós kivitelű betegszállítóval teszi meg a távot budaligeti villája és az alapítvány VIII. kerületi, Rákóczi téri irodája között, egyszer pedig a Teve utcai rendőrpalotához vitte a betegszállító sofőrje.

Baloghék a megengedett sebességet meghaladva, a villamossínen és a buszsávban kerülték ki a reggeli dugót. A szirénát, fényhidat nem kapcsolták be - írja az Index, a lap egy videót is közöl, melyet alább nézhet meg.

Az Index kérdésére az alapítvány elnöke elmondta, hogy a betegszállítót néha „közérdekű ügyintézésre” is igénybe veszik, de magáncélra soha nem használják. Egyszer, amikor Balogh a betegszállítóból szállt ki az alapítvány irodája előtt, azzal védekezett, hogy az autót gumicserére kellett vinni, és az ő egyetlen, aki az ehhez szükséges papírokat aláírhatja. A rendőrpalotába tett kiruccanást szintén azzal indokolta, hogy az autó ügyeit kellett intéznie.

Noha a kocsi engedélyei rendben vannak, használhat megkülönböztető jelzést (tehát szirénát, villogót) és szállíthat beteget is, az ORFK tájékoztatása szerint a megkülönböztető jelzésekről szóló rendelet szerint csak akkor lehet egy autóra „rögzített üzemmódú megkülönböztető jelzőkészüléket” – az alapítvány autóján ilyen van – felszerelni, ha azzal csak és kizárólag azt a tevékenységet látják el, ami miatt megkapta az autó ezt az engedélyt. A Gyermekrák Alapítvány esetében az engedély a betegszállításra vonatkozik, tehát lehet bármennyire is közügy minden más, amit Balogh az autóval intéz, a rendelet szerint csak betegek szállítására használhatná a kocsit - írja a lap.

Az alapítvány elnöke egyébként az Indexnek azt mondta, hogy az autót már három éve használják. Az ÁNTSZ-től azonban megtudták, hogy betegszállítási engedélyt csak idén februárban adtak ki a kocsira, az ORFK pedig azt közölte, a megkülönböztető jelzésekre is csak 2013-ban kapott engedélyt az alapítvány autója.

(Index - HVG nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából