Ugrás a cikkhez
Reklám

Valamilyen szinten minden munkahely szopás, de egy egyiptomi vallásjogász ezt egészen komolyan, sőt szó szerint venné. És ez csak egy az iszlám világ tíz legabszurdabb fatvája közül.

De mi az a fatva? Olyan iszlám vallásjogi döntés - leggyakrabban egy kérdésre adott válasz -, amit egy arra feljogosított személy vagy testület (mufti, vagy fatvatanács) hoz, amely olyan vallásjogi vagy hitéleti kérdésben ad tanácsot, amelyben sem a Korán, sem a Mohamed mondásait megörökítő hádiszok, sem a muszlim hittudósok közmegegyezése, az idzsma nem ad egyértelmű orientációt.

Először a modern köztudatba Salman Rushide esetében került: 1989 februárjában Khomeini ajatollah egy efféle vallási döntvényben nyilvánította ki, hogy az angol-indiai írót az igazhitűek kötelessége megölni. Azóta nyugaton sokan hiszik, hogy a fatva valamiféle halálos ítélet, pedig a legtöbbet, sőt szinte összeset egészen profán ügyekben hozzák. Sőt, néha egészen döbbenetesek is vannak. Egy libanoni blog összegyűjtötte az utóbbi évek legabszurdabbjait:

1. Szoptatás

A kérdés arra a problémára ad választ, hogy a modern munkahelyeken férfiak és nők együtt dolgoznak. Ez pedig nem fér össze - az egyiptomi hittudós, Ezzat Ataja szerint - a hagyományos iszlám társadalomképpel. De megvan a megoldás. A férfinak legalább ötször kell szopnia a nő melléből és akkor az a mostohaanyjának számít. Akkor meg már nyugodtan lehetnek együtt akármilyen helyzetben.

2. Biztonsági öv

Ezt már az őrült fatvák őshazájában, Szaúd-Arábiában, adták ki. Tiltja a biztonság öv használatát. Miért? Mert ha Allah azt a sorsot szánta neked, hogy egyszer egy balesetben halj meg, akkor abba te mindenféle biztonsági intézkedéssel ne avatkozz bele!

3. Öld meg Miki egeret!

Muhammad Al-Mudzsahid - szintén szaúdi - vallástudós már nemcsak Salman Rushdie-t, hanem Mickey Mouse-t is a bitóra küldené. Mert, mint amerikai teremtmény, a gonosz szolgája, sőt maga a Sátán.

4. Banán

Szintén szaúdi lehet annak a fatvának a kiadója, aki szerint a nők, még a zöldségesnél sem nyúlhatnak banánhoz vagy uborkához. Sejtjük, mi járhatott az eszében, amikor ezt megálmodta.

5. Emotikonok

Miltaka Ahl Al-Hadisz szerint tilosak. Mert Allah teremtményeit ábrázolják, ami tilos.

6. Polio

Egy pakisztáni hittudós szerint a férfiaknak tilos a gyermekbénulás elleni védőoltás. Hogy miért? Mert azt "a zsidók találták ki", hogy impotenssé tegyék a derék muszlim férfiakat, és különben is, aki megkapja, az onnantól csak a kecskével akarja csinálni. A tudjuk mit.

7. Székek

Egy jemeni bölcs, Al-Habib Omár bin Muhammad szerint a nőknek tilos székre ülni. Mert akkor altestüket a széken keresztül a dzsinnek megtámadják, és azok titokban paráználkodnak velük.

8. Foci

Abdallah al-Nadzsdi szaúdi mufti szerint tilos - illetve szabad, ha a dzsihádra való felkészülés része.

9. Vizelde

Abd al-Vahhab al-Truajri szerint férfiaknak szigorúan tilos a nyilvános vizeldében pisilés közben beszélgetni.

10. Légkondi

Abu al-Bara' szaúdi mufti szerint az asszonynak, ha a férje elmegy otthonról, ki kell kapcsolni a légkondit. Nehogy aztán a szomszéd azt higgye, hogy valaki van otthon, átjöjjön, oszt' véletlenül egyedül találja az asszonyt, és akkor meg aztán...

Ezeket végigolvasva kétségtelenül örömteli tény, amit Tantavíi sejk, a szunni világ legtekintélyesebb intézményének, a kairói al-Azhar egyetemnek a vezetője mondott, hogy még az ő fatvái sem kötelező érvényűek. Tehát akinek tetszik, betartja, akinek meg nem, az nem. Az élet és az efféle fatvák közti ellentmondást egyébként persze az illető országok vallási vezetői pontosan érzik - Szaúd-Arábia főmuftija a televízióban jelentette be, véget akar vetni az efféle abszurd fatvák gyakorlatának. "Allahnak hála".

(Fotelkalandor - menaribo nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából