Ugrás a cikkhez
Reklám

Mint ismeretes, Izraelben sáskarajok özönlöttek be a Negev sivatag nyugati vidékeire az egyiptomi Sínai-félsziget felől. Ma reggel egy tel-avivi jemeni zsidó a családtagjaival együtt több zsák sáskát gyűjtött, amit megfőzve huzamosabb ideig élvezettel fogyasztanak. A rabbik szerint a Tóra értelmében a sáska kóser, tehát fogyasztható, írja a Válláh!Hádásot hírportál.



Kóser eledel a sáska (Fotó: Éliád Lévi)

Izraelben a mostani sáskainvázió eddig több millió sekel, egyébként aránylag nem nagy kárt okozott a mezőgazdáknak. A szakemberek szerint a mostani „sáskajárás” előidézője az úgynevezett szudáni sivatagi szöcske. A természeti jelenség pikantériája, hogy a sáskarajok az egyiptomi Sínai-félsziget irányából lepték el a Negev sivatag nyugati vidékeit, s ez sokakat emlékeztet az ószövetségi leírásra, miszerint Isten (Mózes hathatós közbenjárására) nyolcadik csapásként sáskajárással sújtotta az antiszemita egyiptomi fáraót. (Egyes talmudi beszámolók szerint később, a zsidók kánaáni honfoglalása után Joáv Ben C'rujá, Dávid király „hadügyminisztere” halmazati büntetésként Izraelben nemkívánatos személynek nyilvánította az antiszemita goj uralkodót.)



Sáskajárás a Negev sivatagban (Fotó: Sáj Máhlúf)

Amíg a Negev sivatagi gazdák keseregnek a sárkarajok okozta károk miatt, egy Méír Ráná nevű, láthatóan jemeni gyökerű zsidó és családtagjai isteni áldásként emlegetik a mostani sáskajárást. A vallásos tel-avivi zsidó már a ma hajnali órákban megjelent családjával együtt az egyiptomi-izraeli határ közelében levő Beér Milká kibuc határában, ahol több zsákot szorgalmasan teleszedtek sáskával.




A Válláh!Hádásot hírportál mellékelt videóján a sáskaszedő Méír Ráná elmondja: eleitől gyermekkorában sokat halott arról, hogy korábbi hazájukban, Jemenben mennyire várták a zsidók a sáskainváziót, és milyen élvezettel fogyasztották a sáskát, miután a kályhán megfőzték.

„Megfogjuk a sáskát, csavaró mozdulattal kihúzzuk a fejét, szárnyát és lábát, s ami megmarad belőle, azt esszük meg”, magyarázza a jemeni zsidó, aki ma reggel a családtagjainak segítségével több zsákot is megtöltött sáskával, majd visszatért Tel-Avivba. A sáskagyűjtőről szóló hír közzététele után izraeli rabbik közölték, hogy a Tóra szerint a sáska kóser étel, tehát nyugodt lélekkel fogyasztható.

Júszef el-Kudszi - Kuruc.info



Friss hírek az elmúlt 24 órából