Ugrás a cikkhez
Reklám

Felkavaró fotósorozatot készített a japán Hiroko Tanaka. A fiatal nő Vietnamba utazott, hogy megörökítse, milyen kegyetlen következményeik vannak a vietnami háborúban bevetett amerikai vegyi fegyvereknek. A fotós a képeken bemutatja, hogy több mint 30 évvel a háború után a mai napig milyen súlyosan sérült gyerekek születnek. (És ez az Amerika támadta meg Irakot vegyi fegyverek birtoklásának hazug ürügyén, vagy ő akarja megmondani, melyik államnak milyen fegyverei lehetnek.)




Hiroko Tanaka életében először a tévében találkozott az Agent Orange nevével (de amúgy az amerikaiak emberszeretetéről már neki is vannak fogalmai otthonról). A magyarul narancssárga hatóanyagnak nevezett vegyület valójában egy növényirtószer, amit az amerikai hadsereg a vietnami háborúban vegyi fegyverként vetett be – írja a CNN.

Tanaka édesanyjával nézett egy műsort, mikor a tévében egy összenőtt fejű ikerpárt látott. Később megtudta, a csecsemők azért születtek közös koponyával, mert bizonyos helyek még mindig az Agent Orange hatóanyagával fertőzöttek Vietnamban.

A vegyi anyag belekerült a talajba, így újra és újra képes pusztítani. Ennek eredménye, hogy az elmúlt években is folyamatosan születtek a súlyosan szellemi és testi fogyatékos gyerekek. Az Egyesült Államok "demokratizáló" hadserege 1961 és 1967 között 77 millió liter vegyületet permetezett az ország neki nem tetsző részére.

A fiatal nőt annyira megérintette az, amit a tévében látott, hogy amikor fotózni kezdett, elhatározta, sorozatot készít a brutális vegyi fegyver hatásairól. Tanaka 2011-ben utazott a távol-keleti országba, és meglátogatott egy gyerekkórházat, ahol 60 torzszülött csecsemőt és fiatalt kezelnek. Az orvosok biztosak benne, hogy a gyerekek az Agent Orange hatása miatt születtek így.

A fotós elmondása szerint még ennél is megrázóbb látványt okoztak neki a befőttes üvegekben kiállított, halva született, deformált csecsemők. Ezeket a kutatók vizsgálják, hátha a jövőben megoldást találnak a vegyi fegyverrel fertőzött gyerekek problémájára. Természetesen a mai orvosi technológiával már a várandósság ideje alatt kiszűrhető lenne, ha az anya beteg gyerekkel várandós, azonban ezeken az elmaradott vietnami településeken ezekre a vizsgálatokra nincsen lehetőség.

Az alábbi képgalériát csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.
































































(CNN - Hiroko Tanaka honlapja - Bors nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából