Ugrás a cikkhez
Reklám

Néhány órával ezelőtt kilenc ország szavazott százharmincnyolccal szemben a palesztin állam ENSZ-be történő, megfigyelői státuszú felvétele ellen; a negyvenegy tartózkodót, mint tudjuk, eléri a Jel. 3,16 ígérete (incipiam te evomere ex ore meo).



Naurui harcos (a Magyar Királyi Operaház építésének éveiben)
A Tel Aviv-New York-tengelyhez csatlakozott Cseh Köztársaságot, Kanadát és Panamát úgy-ahogy ismerjük; a további négy "történelemformáló" szándékú "nagyhatalomról" (Marshall-Szigetek, Mikronéziai Államszövetség, Nauru, Palau) tudnunk szükséges, hogy valamennyien az Egyesült Államok által 1946 és 1962 között "Csendes-óceáni kísérleti terület" (Pacific Proving Grounds) néven használt mikronéziai körzetben találhatók. A terület az itteni első kísérleti atomrobbantások után, 1947 nyarán, az USA és az ENSZ közötti szerződés alapján amerikai gyámság alá került.

210 000 kilotonna összteljesítményű atmoszférikus, azaz nem víz alatti atom- és hidrogénbomba-robbantás tette a körzet egy részét örökre lakhatatlanná és sugárfertőzötté (az 1952 november elsején itt felrobbantott, a Hirosimára dobott 15 kilotonnás "Fiúcská"-nál hétszázötvenszer pusztítóbb erejű, legelső kísérleti hidrogénbomba például örökre eltüntette a késő krétakori - jó 75 millió éves - Elugelab-szigetet).



Egy "Liberator" (B24) nehézbombázó Nauru szigetét "szabadítja fel" a világháború alatt (a képen a teljes mai ország látható)

A négy, később "függetlenné" vált, megnyomorított ország jelenlegi össznépessége alig nagyobb, mint Debrecené: kétszázhúszezer fő. Az ausztrál dollárt használó, tízezer fős Nauru kivételével valamennyinek az amerikai dollár a hivatalos pénzneme.



A tizennyolc fős naurui parlament épülete

Üdv.:
István

Kapcsolódó: Az ENSZ közgyűlése megszavazta: Palesztina a világszervezet 194. állama
 



Friss hírek az elmúlt 24 órából