Ugrás a cikkhez
Reklám

Öt év börtönre ítélte a szíriai Ahmed H.-t, a röszkei terrorper vádlottját csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla. A vád szerint 2015-ben a röszkei határzavargásoknál a férfi köveket dobált a rendőrökre, és erőszakosan arra akarta rávenni őket, hogy engedjék át a menekülttömeget Magyarországra. A Index beszámolója szerint a vádlott megbánta a viselkedését, de a terrorcselekmény vádját bántónak tartja.

A szír férfit társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében találta bűnösnek a bíróság. Legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után szabadulhat. A kapott időbe beleszámít az a három év, amit Ahmed H. eddig előzetesben töltött. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs.

A vádirat szerint 2015. szeptember 16-án a bevándorlók egy csoportja bedöntötte a kaput a röszkei közúti határátkelőnél, és megpróbált bejutni Magyarországra. A kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobáló bevándorlók ellen a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be.



Ahmednak a béke vallása tiltja az erőszakot
A csütörtöki tárgyalást az ügyész kezdte perbeszédével. Az Index beszámolója szerint azt mondta, hogy a vádlott mobiltelefonjából kinyert információkból nyilvánvaló, hogy a férfi tudta, határzárral fog találkozni Röszkénél. “Határozott szándéka” az volt, hogy családjával átjusson a határon, és Németországba menjen. Bár mások rongálták meg a határzárat, az ügyész szerint a vádlott célja az volt, hogy a lezárt határt az ő akaratának megfelelően nyissák meg, hogy be tudjon jönni az EU területére.

2015-ben Röszkén a helyszíni felvételek szerint legalább 1 óra 10 percig ott állt a határkapunál, közben hatszor követ hajított a rendőrség felé, ezzel pedig az állami szervet kényszerítette valamire, ami már terrorcselekménynek minősül. Szerinte a kődobálás során nem puszta indulat, hanem egy konkrét cél vezérelte a vádlottat: a határ erőszakos megnyitása.

A terrorcselekménnyel vádolt Ahmed H. pere 2016 áprilisában kezdődött meg , hét hónappal a röszkei összecsapások után. Az első tárgyaláson kiderült, nős, két kislánya van, kilenc osztályt végzett, szakképzettsége nincs, építési vállalkozása volt havi nettó 1000-1500 eurós jövedelemmel, összes tulajdona kimerült egy autóban, egy 3000 euró értékűre becsült Nissanban, és – ahogy mondta – „életében nem került még ilyen helyzetbe”, vagyis nem volt büntetve.

A Magyar Idők beszámolója szerint Ahmed H. az utolsó szó jogán bocsánatot kért, és azt mondta, nagyon sajnálja a történteket, azt, hogy erőszakosan lépett fel, a rendőrök ellen fordult. Hozzátette, terrorcselekmény elkövetésével vádolják, noha éppen a terror jelenléte miatt volt kénytelen elhagyni szülőföldjét, és családjának is azért kellett elmenekülnie Aleppóból. (Szerinte biztos jó érv ez amellett, hogy miért viselkedett előemberként ott, ahová állítólag az erőszak elől menekült beilleszkedni... - a szerk.)

(24.hu korrigálva)

Kapcsolódó: Szabadon kellene engednünk Ahmedet, mert a Norvégiában és Hollandiában élő igazhitűek szerint nem terrorista





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából