Ugrás a cikkhez
Reklám

A németek számára különösen kínos eset történt Bonnban: egy izraeli vendégprofesszort nemcsak antiszemita támadás ért egy közparkban, de utána még a német rendőrök is megverték - szörnyülködik az eset tolmácsolása közben a Magyar Idők. A kormánypárti lap szerint az antiszemitizmus terjedése egyre súlyosabb problémát jelent Németországban, ahol az új tanévben 170 szakembert is mozgósítanak az iskolákba a zsidóellenesség és az inzultálások visszaszorítására.

Herbert Reul, Észak-Rajna–Vesztfália német tartomány kereszténydemokrata belügyminisztere személyesen kért bocsánatot a sértettől azért a „fatális tévedésért”, amelynek során egy antiszemita támadás izraeli áldozatát még rendőri erőszak is érte Bonnban.



Berlinben szerencsére jobb a viszony az "unokatestvérek" között (illusztráció, bővebben lásd a kapcsolódók között)

Egy kipát (zsidó fejfedőt) viselő izraeli vendégtanárra német sajtóbeszámolók szerint még szerdán támadt rá egy húszéves, a lap megfogalmazása szerint "palesztin származású német", azzal: „Németországban nincs helyük zsidóknak!” Ezután fizikailag is inzultálta őt. Egy, a sértett társaságában lévő nő hívta ki a rendőrséget, ám a rendőrök a kámforrá vált elkövető híján az 50 éves izraelit teperték a földre, arcon is ütve őt.

A viszonylag mókásan elsült rendőri beavatkozás és a sikeres álbűntudatkeltés hosszú évtizedei miatt az eset a szokásosnál is kínosabb Németországban. De a zsidóellenes támadások egyre gyakoribbá váltak a szövetségi köztársaságban, ahol a legutóbbi időkig – a tömeges muszlim bevándorlásig – arra számítottak, hogy az ilyen megnyilvánulások kordában tarthatók a "neonáci körök" (értsd: hazafiak) megfigyelésével. Ez tévedésnek bizonyult.

„Az elmúlt hónapokban különösen Berlinben fordultak elő zsidógyűlölettel és az azzal összefüggő inzultálással kapcsolatos esetek”, írta a minap a Berliner Morgenpost. Egy szintén kipát viselő izraeli tinédzsert az utcán támadtak meg, egy másik zsidó fiú arcába pedig a német főváros John F. Kennedy nevét viselő patinás iskolájában fújták egy e-cigaretta füstjét, azzal megtoldva: „Ez emlékeztethet az elgázosított felmenőidre!”

"A történtek óriási felháborodást váltottak ki a náci múltjának ­tanulságait évtizedek alatt feldolgozó sem tudó Németországban" - fogalmaz nemcsak igaztalanul, hanem hibásan is a kormánylapban Szőcs László, csak hogy jobban kidomboríthassa az egyébként valós, de tollából megrendelésre kipréselt "migránsveszély" kártyát. Mégpedig annál is inkább - folytatja -, mivel – az ezelőtti, tipikusabb esetekkel szemben – ez az elit iskola nem nevezhető olyan „problémás helynek”, ahol a muszlim bevándorlók korábbi neveltetésével lehetne magyarázni a szélsőségességet. Franziska Giffey, az ifjúságpolitikáért felelős miniszter mindenesetre az új tanévtől 170 szakembert küld meghatározott iskolákba, hogy szembeszálljanak a zsidóellenességgel és az inzultálásokkal.

– Új jelenségekkel is szembesülünk: menekültek vagy arab származású emberek az antiszemitizmus új formáját hozzák az országba – mondta korábban Angela Merkel kancellár, aki szerint „nyomasztó”, hogy német földön nem lehet egy zsinagógát vagy zsidó iskolát sem rendőri védelem nélkül működtetni. Felix Klein német (?) kormánybiztos tegnap azt mondta: központokat terveznek a zsidóellenes incidenesek bejelentésére. Németországban mintegy 100 ezer zsidó él - jegyzi meg aggódva Szőcs, bércikkét gondosan elhelyezve a "kormány azért küzd az illegális migráció ellen, hogy megóvja a zsidóságot az antiszemitizmustól" feliratú kirakat számos terméke közé.

Kapcsolódó:

- A kormány azért küzd az illegális migráció ellen, hogy megóvja a "magyar zsidóságot" az antiszemitizmustól

- Orbán esküje az izraeli főrabbinak: a magyarországi zsidó közösség a kormány feltétlen védelme alatt áll

- Egy rabbi, egy imám Berlinben két keréken jár - Az egyre fokozódó antiszemitizmus és muszlimgyűlölet ellen

- Áder átvette a vezetést a benyalási versenyben: egészen a főrabbi otthonáig ment a nevünkben alázkodni





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából