Ugrás a cikkhez
Reklám

A Bild a Szövetségi Bűnügyi Hivatal és a Belügyminisztérium forrásaira hivatkozik és azt írja, a hatóságok attól tartanak, hogy ezekkel az okmányokkal terroristákat akarnak bejuttatni Németországba - hangzott el az M1 Híradóban.

2015 őszén, a sáskajárás csúcsán a Bild am Sonntag egyik riportere titokban vásárolt egy hamis útlevelet 1000 euróért. Ezzel a kísérlettel nyert bizonyítást az akkor még csak szóbeszéd, hogy bárki – akár rossz szándékkal vagy terroristaként – be tud jutni az Európai Unió területére, ha ilyen hamis útlevelet vásárol – összegezte az előzményeket Berlinből a közmédia tudósítója.

Elmondta, a politikusok akkor kikérték maguknak és előítéletesnek nevezték, ha valaki valamilyen formában is egybemosta a migrációt a terrorizmussal, elvetették azt a meglátást, mely szerint az illegális bevándorlókkal akár terroristák is érkezhetnek az országokba.

Azonban az Iszlám Állam kezében megtalált 11 ezer hamis, kitöltetlen útlevél egyértelművé tette, hogy viszonylag egyszerű módon tud bejutni bárki Európába. Egyes források arról is írnak, hogy sokkal több, akár 18 ezer ilyen útlevélről is szó lehet – tette hozzá.

A hatóságok már tudják ezeknek az útleveknek a sorszámát, így ha az útlevél-ellenőrzés vagy a menekültügyi hivatal vizsgálata során találkoznak ezek számaival, azonnal értesítik a rendőrséget és a bűnügyi hatóságot – fogalmazott a tudósító.

(Híradó nyomán)

Kapcsolódó: Így válik a terroristából szíriai menekült: 40 óra alatt készül el a hamis útlevél a holland kormányfő képével





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából