Jelentős esésbe kezdett a Bitcoin értéke, miután a piacon elterjedt a hír: Peking lépéseket tervez a kriptovaluta ellen.

A Bloomberg nevű amerikai gazdasági médiahálózat értesülései szerint azonban nem teljes tiltásról van szó, a Bitconiban zajló tranzakciók továbbra sem akadályozzák meg, csak a kriptovaluta rendes valutára történő átváltását lehetetlenítenék el a helyi hatóságok. A kínai nemzeti bank ugyanakkor nem erősítette meg az információkat.

A Bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. A többi elektronikus fizetőeszköztől eltérően a Bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól.

A Bitcoin értéke számottevően esett, miután napvilágot láttak a kínai szigorításról szóló hírek. A kriptovalutában zajló tranzakciók közel negyede Kínán belül megy végbe, és az elektronikus fizetőeszközt működtetű digitális “bányászok” jelentős része is Kínából "dolgozik". Szakértők úgy vélik, hogy a Bitcoinban folyó kereskedelem mértéke mindenképp esni fog, és ez elrettenheti a kriptovaluta esetleges új felhasználóit is.

Elemzők találgatnak, hogy mi állhat a kínai kormányzat kemény fellépése mögött. A szigorban közrejátszhat a kínai kommunista állampártban közelgő tisztújítás is, illetve az, hogy az elmúlt évben a dollárhoz viszonyítva 600 százalékkal erősödött a Bitcoin, ami miatt a hatóságok piaci lufitól tartanak. Az igazsághoz vélhetően az is hozzátartozik, hogy a kínai nemzeti bank, a világ jegybankjai közül elsőként saját elektronikus fizetőeszközzel készül piacra lépni.

A Bitcoin értékének esése ugyanakkor vélhetően nem lesz hosszan tartó, hiszen a kínai belső piac mellett rengetegen kereskednek a kriptovalutával. Szakértők szerint már középtávon is jóval komolyabb problémát jelenthet a digitális fizetőeszköz árfolyamának szinte folyamatos emelkedése, ami számos elemző szerint messze elmarad a Bitcoin becsült valós értékétől.

(Híradó - Bloomberg nyomán)