Ugrás a cikkhez
Reklám

Vasárnap sikeresen útnak indították Floridából a SpaceX amerikai magáncég teherűrhajóját a Nemzetközi Űrállomás felé, miután előző nap üzemzavar miatt felfüggesztették a startot.

Az ember nélküli Dragon űrhajó mintegy 2 és fél tonna rakományt, utánpótlást és kísérleti anyagokat visz magával. A SpaceX immár tizedik alkalommal küld teherszállítmányt az űrállomásra.



SpaceX űrhajója, a Falcon-9 az indítóállványon (MTI/EPA Fotó)

Az indítás érdekességét az adja, hogy a Floridában lévő Kennedy Űrközpontnak ezt, a 39A jelű kilövő állását közel hat éve, az űrsiklóprogram vége óta nem használták. Az állást a múlt század hatvanas éveiben eredetileg a Holdra szálláshoz építették, és utána használták az űrrepülőgépek.

Szombaton a SpaceX magánvállalat a kilövés előtt 13 másodperccel állította le az indítást, miután bizonytalanság jelentkezett a Falcon 9-es típusú hordozórakéta második fokozatának vezérlésében, amit a szakemberek nem tudtak időben elhárítani.

Vasárnap helyi idő szerint délelőtt 9 óra 39 perckor lőtték fel az űrhajót, és a hordozórakéta első fokozata sikeresen levált és nyolc perccel később épségben landolt a Földön.

Az amerikai űrhatóság, a NASA a SpaceX mellett egy másik céget is megbízott az űrállomás ellátásával, miután az űrsiklók missziója véget ért. Ugyancsak mennek ellátmánnyal oda orosz teherűrhajók.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából