Ugrás a cikkhez
Reklám

Közzétette a Rammstein a teljes videoklipjét, amelynek néhány előzetes kockája komoly botrányt kavart Németországban. Ebben az együttes tagjai lágerfoglyokként láthatók akasztás előtt, és ez okozta a felháborodást, merthogy ezzel nem lehet viccelni. Csakhogy tényleg nem vicceltek - könnyebbül meg a HVG.




A teljes anyagból már látható, hogy gyakorlatilag az egész német történelmet beledolgozták a klipbe, a germán/gót harcosoktól a középkoron, a V-2 rakétán és az NDK-n át a modern időkig. A szöveg pedig arról szól, hogy "elég bonyolult dolog egy állam és a történelme, így egyszerre szereti és irtózik tőle az ember". A baj "pont az lett volna, ha kihagyják a tablóból a holokausztot".

A klip miatt felhorgadó zsidó szervezetek azért emeltek szót, hogy az együttes "trivializálja a holokausztot" azzal, hogy zsidónak öltöznek – de beöltöztek vizigótnak, néphadseregnek és dokkmunkásnak is. Igaz, ez nem menti őket fel az alól, hogy a holomesét más történelmi eseményekkel merték egy napon említeni...

A Rammstein amúgy korábban konkrétan már szólt, hogy nem mindenki náci, aki németül agresszív zenére énekel, sőt ha már politika, akkor ők meglehetősen balosok... Ordít ez a négerekkel tele klipjükből is.

Korábban írtuk: Hiába ver a baloldalon a Rammstein szíve, most holobotrányba keveredtek

Botrányt okozott Németországban a Rammstein új, Deutschland című albumához készített félperces beharangozó videó - írja az Index. A rövid reklámban a zenekar tagjait láthatjuk olyan rabruhában, amilyet a német munkatáborok foglyai viseltek a második világháború idején. A zenekari tagok kötéllel a nyakukban, akasztófa alatt állnak, majd kiírják az album címét és a megjelenés dátumát, és a videó véget ér. Csak két napja került fel a YouTube-ra, de már 1,3 millió megtekintésnél jár. (A hozzászólásokat már letiltották alatta.)

A rengeteg megtekintéshez nyilván hozzájárult az is, hogy a videó hatalmas indulatokat váltott ki Németországban. Charlotte Knobloch "holokauszttúlélő", a Németországi Zsidók Központi Tanácsának korábbi elnöke a Bild című újságnak elmondta, hogy a zenekar videója "felelőtlenség, mert üzleti célokra használja, és bagatellizálja a holokausztot". A videót több politikus és "civil" szervezet is elítélte.

A Rammsteint többször hozták kapcsolatba szélsőjobb eszmékkel, amit ők mindig cáfoltak.

"Megesett már, hogy a karlengető nácikat kivezettettem a koncertről. Ezt meg lehet tenni. De úgy gondolom, hogy ha valaki rajongó, és érdekli a zenekar, akkor csak megpróbálja megérteni a szövegeket. És rájön, hogy tévedett, mert a Rammsteinnak semmi köze semmilyen jobbos ideológiához. De hát akik ennyire hülyék, azokkal mit lehet csinálni? Hogy lehet a hülyeséget megszüntetni? Elmondtuk már sokszor, nem vagyunk nácik. Van egy dalunk – Links, 2, 3, 4 –, ami elég egyértelmű, benne van, hogy a szív baloldalon ver" - nyilatkozta erről az Indexnek Richard Z. Kruspe gitáros 2010-ben.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából