Ugrás a cikkhez
Reklám

Képzeljük el egy pillanatra, hogy lehetőségünk nyílik beszélgetni egy már halott "holokauszttúlélővel". Mit kérdeznénk tőle? - tehetnénk fel a rémisztő kérdést a Magyar Nemzet tudósítását olvasván. Egy amerikai kezdeményezésnek és az interaktív 3D-technológiának "köszönhetően" ez a lehetőség nem is annyira valószínűtlen.



Pinchas Gutter holohologramja a Dél-kaliforniai Egyetem bemutatófilmjén (a háromdimenziós felvételt megjelenítő képernyő jelenleg fejlesztés alatt áll) - síron túlról is nyílhat a kárpótlásleső

A szóban forgó projektet a Dél-kaliforniai Egyetem technológiai kutatóintézete hívta életre a Shoah Alapítvánnyal karöltve, együttműködésben a Conscience Display csoporttal, melynek szakterülete az interaktív digitális történetmesélés.

A Shoah Alapítványról
A Shoah alapítványok feladata az ún. holokauszt emlékének megőrzése, jelenleg két aktív szervezete működik. A szóban forgó, Dél-kaliforniai Egyetemen működő alapítványt 1994-ben alapította Steven Spielberg, alapvető célként pedig a "holokauszttúlélők" beszámolóinak, visszaemlékezéseinek videón való megörökítését tűzte ki. Így már érthetőbb, hogy miért hajaznak inkább filmes fikciókra a megkérdőjelezhetetlen visszaemlékezések.

Ennek keretében több mint ezer kérdést tettek fel az első alanynak, Pinchas Gutternek, majd válaszait – melyek teljes hossza körülbelül 25 órát tesz ki – 3D-kamerákkal videóra vették. Az anyag ezután átesett a számítógépes nyelvi feldolgozáson, lehetővé téve azt, hogy a tesztcsoport résztvevői által a hologramnak feltett kérdések releváns válaszokat eredményezzenek – írja a Jwtintelligence.com. (A kérdéseket a beszédfelismerő algoritmus értelmezi, majd megpróbál releváns válaszokat találni az előre felvett anyag adatbázisában. A találatot pedig lejátssza a kérdezőnek.)

Igen, jól olvasták, a nézők nem egyszerűen egy képernyőtől kérdezhetnek, hanem egyenesen Pinchas Gutter hologramjától, amelyet az egyetem kutatóintézetének úgynevezett Light Stage technológiája tesz lehetővé. A projekt sikerén felbuzdulva pedig további tizenkét holotúlélővel készült interjú ilyen formán történő feldolgozása van tervben.

Egyre egyértelműbb tehát, hogy az új technológiáknak szinte kizárólag a szórakoztatóiparban van szerepe, ezt jól példázza a fenti videó is.

És ez nem jövő, hanem a jelen. Londonban máris egy női hologram „áll” a Holborn állomás mozgólépcsőjénél, és arra kéri a közlekedőket, hogy a lépcső mindkét oldalát használják, elkerülve ezzel a feltorlódást. Időnként pedig dalra is fakad a digitális hölgy. S hogy ennek mennyi értelme van? Az biztos, hogy sokkal inkább felkelti az emberek érdeklődését, mint a filmes fikciókat felvonultató "holohologramok".

(MN nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából