Ugrás a cikkhez
Reklám

Vádat emeltek egy 94 éves, egykor auschwitzban kórházi szolgálatot végző férfi ellen Németországban csaknem négyezer gyilkosságban való részvétel miatt - tudatta hétfőn a schwerini ügyészség.

A testület szóvivője elmondta, hogy az őrizetbe vett férfi 1944-ben az SS kötelékében szolgált Auschwitzban. Stefan Urbanek szerint a vádlott őrmesteri rangban közreműködött a tábor működtetésében - az SS kórházában dolgozott -, így ő is "felelős a kivégzettek haláláért".

Az egykori őr kilétét nem hozták nyilvánosságra. A férfi ügyvédje, Peter-Michael Diestel kijelentette, hogy a hatóságoknak nincs bizonyítéka egyetlen olyan "konkrét bűncselekményre" sem, amelyet védence követett volna el.

A német szövetségi ügyészség 2013-ban mintegy harminc, "gyaníthatóan" hajdani auschwitzi őr letartóztatását javasolta. Ezután a tartományi és városi ügyészségek dolga a gyanúsítottak ellen vizsgálódni, és kellő megalapozottság esetén elrendelni letartóztatásukat.

Az auschwitz-birkenaui volt az egyik legnagyobb német munkatábor. A megszállt Lengyelországban fekvő lágerben a korábbi holodogmatika szerint több mint négymillió zsidót öltek meg. Ezt a számot később egy valamivel kevésbé túlzóra, "több mint egymillióra" cserélték. Az összáldozati szám természetesen nem csökkent a mutatvánnyal.

(MTI nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából