Ugrás a cikkhez
Reklám

Tévéműsorban beszélt a Bálint gazdaként ismert Bálint Görgy arról, hogy a második világháborúban koncentrációs táborba szállították származása miatt.



Bálint gazda is "metszett gyümölcs"

Még mindig emlékszik a krematórium szagára - mondta a Bálint gazdaként ismert Bálint György Joshi Bharat Másképpen című műsorában, amelyet hétfőn sugároz majd a FEM3 csatorna.

Az Ablak című egykori tévéműsor kertészeti szakemberként ismertté vált, ma már 95 éves egykori tévés személyiség nyomasztó múltjáról eddig nemigen beszélt.

Az interjúban - amelyet a Blikk idéz beharangozó cikkében a hétfői számában - Bálint György arról beszél, hogy még mindig szégyelli magát amiatt, hogy akkor, amikor ereje teljében lévő fiatal ember volt, nem tett semmit az ellen, ami történt. Később viszont, amikor a koncentrációs táborba került, legyengülve már nem is tudott volna mit tenni.



A krematórium illata (olvasónktól)

Emiatt később is hallgatott az ún. holokauszt borzalmairól, mint fogalmaz: "Amikor lehetőségem lett volna arra, hogy elmondjam, hogyan nyílott ki a gázkamra ajtaja, akkor nem mondtam".

Bálint Györgyöt végzett egyetemistaként küldték munkaszolgálatra Erdélybe, Ukrajnába, majd Lengyelországba, végül egy koncentrációs táborba került, ahonnan 42 kilósan "szabadították fel".

Frissítés: Akárcsak a nagymama szekrényének az illatára

(HVG nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából