Ugrás a cikkhez
Reklám

Benyújtotta lemondását Muhammedkalij Abilgazijev kirgiz miniszterelnök hétfőn egy korrupciós vizsgálat miatt - áll a közép-ázsiai ország kormányfői hivatalának közleményében.

"Úgy döntöttem, hogy visszaadom miniszterelnöki megbízatásomat" - olvasható Abilgazijev közleményében. Felidézte: két hete szabadságot vett ki, hogy ne akadályozza a rádiófrekvenciák szabálytalan szétosztása miatt indított bűnügyi vizsgálatot.

"Szeretném hangsúlyozni, hogy semmi közöm ehhez az ügyhöz, a személyem irányában elhangzott vádak alaptalanok. A kéthetes szabadságom során a nyomozó hatóságok nem intéztek semmi kérdést hozzám. Biztos vagyok benne, hogy a vizsgálat mindent helyretesz, és megnevezi a valódi bűnösöket" - tette hozzá.

"A mostani nehéz körülmények között, amikor az ország a koronavírus-járvánnyal néz szembe, és annak gazdasági kihatásaival küzd, a kormányzatnak stabilan kell működnie az állampolgárok teljes bizalma mellett. A bizalmatlanság viszont akadályozza a kormány teljes körű munkáját. Ilyen megfontolásból úgy döntöttem, hogy visszaadom miniszterelnöki megbízatásomat" - emelte ki a 2018 áprilisa óta hivatalban lévő Abilgazijev, akinek lemondása Szooronbaj Dzsejenbekov államfő ellenjegyzésével lép hatályba.

Zsanar Akajev kirgiz parlamenti képviselő május 20-án azzal vádolta meg a kormányfőt, hogy köze van a távközlési hatóságnál burjánzó korrupcióhoz. Akajev a távközlési hatóság egyik üzletére utalt, amelynek során az ország egyik mobiltelefon-szolgáltatója, az Ala-TV frekvenciákat vásárolt, majd ezeket többszörös áron értékesítette tovább. A politikus úgy vélte, hogy a miniszterelnök jóváhagyása nélkül az eladás nem történhetett volna meg. A szóban forgó üzlet kapcsán a nyomozó hatóságok vizsgálatot indítottak, amelynek során őrizetbe vették a távközlési hatóság volt vezetőjét és az Ala-TV igazgatóját.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából