Ugrás a cikkhez
Reklám

A legmagasabb szintig, Orbán Viktor miniszterelnökig jutott Szabó Zsolt államtitkárnak, a hatvani központú választókerület fideszes képviselőjének és Horváth Richárdnak, a város polgármesterének a konfliktusa – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap több forrásból megerősített értesülése szerint a kormányfő magához rendelte az egymással több éve rossz viszonyban lévő feleket, miután Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy februári kormányinfón nyíltan és élesen bírálta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát. Lázár többek között arról beszélt, hogy Szabó súlyos hibát követett el, utalva a Településfejlesztési operatív program (Top) hatvani pályázataira. A Magyar Nemzet ugyanis összesítette a választókerületben szétosztott Top-forrásokat, amiből kiderült: a városnak csak morzsák jutottak, miközben a Szabó Zsolthoz lojális polgármesterek települései milliárdokat nyertek. Ráadásul Horváth Richárd az önkormányzat novemberi testületi ülésén kijelentette: kimutatható, négy esetben azután módosították a kiírásokat, hogy Hatvan beadta a pályázatát.



Mosoly a kamerába: Szabó Zsolt (j) 2014-ben adta át a polgármesteri feladatokat Horváth Richárdnak (b) - persze nem önszántából, hanem az álláshalmozás elleni törvény miatt

Lázár János bírálata két hónappal a választás előtt bizonyosan nem használt a kormánypártnak.

Orbán Viktor célja a találkozóval – információink szerint – a kármentés volt.

Ez nem csak a közelgő választás miatt nem szorul magyarázatra: Horváth Richárd ugyanis 2014-ben még Fidesz-tagként nyerte el tisztségét, sőt 2010 és 2014 között, Szabó városvezetése idején alpolgármester is volt. A kormányfő azonban nem tudta oldani a kettejük közötti feszültséget. Amikor például a miniszterelnök megkérdezte Szabó Zsoltot, hajlandó-e támogatni Horváth Richárdot, a képviselő nem felelt.

Így aztán nem meglepő, hogy elmaradt az a sajtótájékoztató is, amelyet azért hívtak volna össze, hogy demonstrálják a kiegyezést – legalábbis papíron.

A kudarcos találkozóval a felek nem dicsekedtek el, a Szabó Zsolt érdekeltségébe tartozó hírportál sem, pedig az oldal az államtitkár minden lépését megörökíti.

Lázár kritikája mindenesetre nem különösebben ingatta meg a Fidesz Szabóba vetett bizalmát: amellett, hogy a választókerületét is nyerheti, a párt országos listáján is a befutónak számító 46. helyet kapta.

Az MN-cikk következményeként egyébként Lázár János elrendelte az érintett pályázatok felülvizsgálatát. A miniszter a Magyar Nemzet kérdésére azt mondta: a fellebbezések egy részét felülvizsgálták, és Hatvan 18 pályázatából 13 esetben igazat adtak az önkormányzatnak, vagyis azok mégis nyertek.

Ugyanakkor Szabó tevékenységéről – nevezetesen: szerepe volt abban, hogy a várost látványosan kikerülik a Top-pénzek – azt mondta, az nem veti fel a hivatali visszaélés gyanúját. Szabót keresték pénteken, de nem reagált a lap hívásaira. Február elején a Magyar Nemzetnek még azt is tagadta, hogy vitája lenne Horváth Richárddal. Állította, ő minden pályázatot támogat.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából